Γαλλία: Συνελήφθη τζιχαντιστής που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση

Ένας 24χρονος Γαλλο-αλγερινός που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση την οποία θα πραγματοποιούσε άμεσα εναντίον “μίας ή δύο εκκλησιών” συνελήφθη την Κυριακή στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει η τρομοκρατική απειλή τρεις μήνες και πλέον μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

”Οι τρομοκράτες βάζουν στόχο τη Γαλλία για να μας διχάσουν και η απάντηση πρέπει να είναι η συσπείρωση, η ενότητα και μια πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα”, αντέδρασε ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπενθυμίζοντας τις μαζικές διαδηλώσειςστη χώρα την 11η Ιανουαρίου που καταδίκαζαν τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Καζνέβ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια “πρωτοφανή τρομοκρατική απειλή, λόγω της φύσης της και του μεγέθους της”.

Ο Γαλλο-αλγερινός, φοιτητής Πληροφορικής, ήταν γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για την “πρόθεσή του να ταξιδέψει στη Συρία” προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών. Η αστυνομία εντόπισε στο όχημά του και στην κατοικία του στο νότιο Παρίσι “οπλοστάσιο από πολεμικά όπλα, περίστροφα, πολεμοφόδια, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό”, δήλωσε ο Καζνέβ στους δημοσιογράφους. Ο άνδρας “φέρεται επίσης να εμπλέκεται στη δολοφονία μίας 32χρονης, η οποία βρέθηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο την Κυριακή στη Βιλζουίφ, κοντά στην πρωτεύουσα, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Γερουσίας, οι Γάλλοι, 1.500 συνολικά, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

“Τεκμήρια επίσης ανακαλύφθηκαν που στοιχειοθετούν χωρίς αμφιβολία ότι το πρόσωπο αυτό σχεδίαζε πολύ σύντομα επίθεση εναντίον μιας ή δύο εκκλησιών. Την Κυριακή το πρωί, η επίθεση απετράπη”, πρόσθεσε ο Καζνέβ. Ο άνδρας προφυλακίστηκε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν δικαστές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η σύλληψη έγινε τυχαία. Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής ο άνδρας κάλεσε την αστυνομία δηλώνοντας ότι είναι τραυματισμένος. Όταν διασώθηκε στο ανατολικό Παρίσι, είχε όντως πληγεί από σφαίρα στο πόδι και είχε επικαλεστεί τότε, συγκεχυμένα, ότι το περιστατικό οφείλετο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι ερευνητές, που δεν αποκλείουν να αυτοτραυματίστηκε, ακολούθησαν τα ίχνη του αίματος και έφθασαν στο αυτοκίνητό του όπου ανακάλυψαν ένα μέρος του οπλοστασίου του.

Έρευνες και συλλήψεις διεξήχθησαν έκτοτε στο περιβάλλον όπου ζούσε και στην οικογένειά του, ορισμένα μέλη της οποίας έχουν ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Σήμερα το πρωί, η αστυνομία συνέλαβε στην ανατολική Γαλλία μια γυναίκα που φορούσε μπούρκα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.