Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 22 Απριλίου 2015

 

Η απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν, να υποβάλει παραίτηση και οι λόγοι που προβάλλει είναι το κύριο θέμα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης τα ανεξόφλητα πρόστιμα στο κράτος που ανέρχονται στα 203 εκ. ευρώ, οι έρευνες για τις καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η αναμενόμενη μετάβαση ανακριτικής ομάδας στην Αθήνα για ανάκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου καθώς και οι διεργασίες στα κατεχόμενα για τη δεύτερη κούρσα των παράνομων εκλογών.

Η “Αλήθεια”, κάτω από τον τίτλο “Φευγάτος από καιρό”, γράφει ότι φαινόταν να τα είχε παρατήσει μετά τα stress-tests ο Τζον Χούρικαν και η κυβέρνηση δεν εξεπλάγη από την παραίτησή του. Η “Α” αναφέρει επίσης ότι θα κόβονται από το μισθό τα ανείσπρακτα πρόστιμα για αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους αφού το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 203 εκατομμύρια ευρώ και αφορά οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξώδικα πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου ότι στην τελική ευθεία είναι το νομοσχέδιο για το καζίνο.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Παραίτηση με πολλές εκδοχές” και γράφει ότι ανάμεσα στους λόγους που ώθησαν τον Τζον Χούρικαν να υποβάλει την παραίτησή του είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας της κωλυσιεργίας στις αναδιαρθρώσεις και στη μη τακτοποίηση των “κόκκινων” δανείων. Γράφει επίσης ότι συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας για τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου και αναμένεται να ληφθούν πέντε καταθέσεις.  Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό, αναφέρει αλλού η “Σημερινή”.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Κυρώσεις για εργοληπτικές” γράφει ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να αποκλειστούν από έργα του δημοσίου βρίσκονται εργοληπτικές εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς ή σε σοβαρά επαγγελματικά παραπτώματα. Γράφει επίσης ότι η Νομική Υπηρεσία άναψε χθες το πράσινο φως για ανάκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων τεσσάρων στην Αθήνα. Ο “¨Φ” αναφέρει ακόμα ότι εκτάκτως θέμα παράτασης υποβολής ενστάσεων στο Κτηματολόγιο σε σχέση με τις επανεκτιμήσεις των αξιών ακινήτων σε τιμές 2013, εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών.

Η “Χαραυγή”, με κύριο θέμα “Το Υπουργείο διαψεύδει  την Υπουργό”, γράφει ότι μετά τη Στατιστική Υπηρεσία και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, με στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαψεύδει την Υπουργό Εργασίας ότι δήθεν η ελευθεροποίηση του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο αύξησε την απασχόληση. Γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι μια νέα μέρα για την Κύπρο και τους Τ/κ, μετά την αναμέτρηση της Κυριακής, προσδοκεί να ξημερώσει ο Μουσταφά Ακιντζί. Έχει τώρα στήριξη από το ΡΤΚ, την Σιμπέλ Σιμπέρ, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την ΚΤΑΜΣ. Η “Χ” γράφει ότι η πολιτεία οφείλει να συντηρήσει και να προβάλλει το έργο του Παύλου Λιασίδη.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου παραιτήθηκε”, η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” γράφει ότι ο Ιρλανδός Χούρικαν είπε ότι η κίνησή του είναι για προσωπικούς λόγους αλλά θα εργαστεί για ακόμη τέσσερις μήνες. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Παπαδόπουλου ότι είναι αδιανόητο το ότι δεν παραιτήθηκε ακόμη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Η “CM” γράφει ότι τρία άτομα αναμένεται να παρουσιαστούν στο δικαστήριο για την κλοπή του πίνακα της Μπαλαρίνας του Έντγκαρ Ντεγκάς.

 

ΚΥΠΕ