Visite des membres de l’Union Hellénique de Marseille à la ville de Kavala Επίσκεψη μελών της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας στην πόλη της Καβάλας

Ολοκληρωμένο κείμενο δημοσίευση της Εφημερίδας (15 Απριλίου 2015) “Nέα Εγνατία” γιά την επίσκεψη μελών της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας στην πόλη της Καβάλας. 

Επίσκεψη μελών της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας με πρωτοβουλία του ΟΔΕΓ Καβάλας.

Ελλάς – Γαλλία πολιτιστική συμμαχία «δεμένη» με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας

Ο Όμιλος για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας «γεφυρών» με κοινότητες του εξωτερικού που δείχνουν ενδιαφέρον για τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Ελλάδας, προσκάλεσε και υποδέχτηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής 13 ελληνιστές, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας και Περιχώρων, , οι οποίοι συνοδεύονταν από την φιλόλογο, καθηγήτρια και υπεύθυνη του τμήματός τους και οργανώτρια της επίσκεψης και όλων των επαφών με τους τοπικούς Ομίλους στην Ελλάδα Ιωάννα Μουσικούδη. Ο πρόεδρος του Ομίλου Αντώνης Κόντος συνόδευσε του φιλοξενούμενους στους προορισμούς και στις επισκέψεις που είχαν προγραμματίσει, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, παρέκαμψαν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην Γαλλία, κάτι που κατέστησε επίφοβη και την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στην Καβάλα. Οι 13 φιλέλληνες και λάτρεις της ελληνικής γλώσσας, πολλοί εκ των οποίων έχουν επισκεφτεί πολλάκις την Ελλάδα, κυρίως για διακοπές, «χτίζοντας», παράλληλα, δεσμούς «πολιτιστικού αίματος» με την χώρα, επισκέφτηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής το δημαρχείο και την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, με την οποία αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Καπνού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην παλιά πόλη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, η αποστολή παρακολούθησε όλη τη μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο τα μέλη της ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Παράλληλα, την Δεύτερη μέρα του Πάσχα επισκέφτηκαν την Θάσο και την Ξάνθη και το πρωί της Τρίτης αναχώρησαν για την Γαλλία, αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων και ενισχύοντας, παράλληλα, τους ήδη άριστα δομημένους δεσμούς με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ενώ είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν και την ελληνική γλώσσα. «Είχαμε την χαρά, ως ο μοναδικός Όμιλος που αυτή τη στιγμή ορθοποδεί στον ελλαδικό χώρο, να υποδεχτούμε φίλους ελληνιστές από την Μασσαλία της Γαλλίας, στο πλαίσιο των στόχων του Ομίλου να δημιουργεί γέφυρες με κοινότητες ανθρώπων από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, γι’ αυτόν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο κώδικα», δήλωσε στη «ΝΕ» ο κ. Κόντος.


Ο πρόεδρος του ΟΔΕΓ Καβάλας, πρόσθεσε, επίσης, ότι παρεμπιπτόντως των γλωσσικών και πολιτιστικών δεσμών που ενισχύθηκαν από την εν λόγω επίσκεψη, δόθηκε και μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής της Καβάλας στην Γαλλία, «μέσα από την αθόρυβη, αλλά ουσιαστική δράση του Ομίλου μας κι αυτό ας το εισπράξουν κάποιοι», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν πενθήμερη επίσκεψη στη Ν. Γαλλία (Μασσαλία, Νίκαια, Aντίπολη, Aix en Provence, Montpellier, Κάννες, Μονακό). Τα μέλη του ΟΔΕΓ Καβάλας προσκλήθηκαν εκ νέου από την Ελληνική Ένωση Μασσαλίας και Περιχώρων, η οποία ιδρύθηκε το 1944, ενώ από το 1925 λειτουργούσε ως Ελληνική Αθλητική Ένωση. Κύριος στόχος της είναι η προώθηση του Ελληνισμού στη Νότια Γαλλία, ενώ στον χώρο της λειτουργούν τα τμήματα της Ελληνικής Γλώσσας Μασσαλίας για παιδιά και ενήλικες, υπό την αιγίδα του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης της ελληνικής Πρεσβείας Βρυξελλών.


Δεκατρείς ελληνιστές, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας και Περιχώρων, επισκέφτηκαν τις μέρες του Πάσχα την Καβάλα, συνοδεία της καθηγήτριάς τους και φιλολόγου Ιωάννας Μουσικούδη, μετά από πρόσκληση του ΟΔΕΓ Καβάλας και του προέδρου του Αντώνη Κόντου, έχοντας, παράλληλα, την ευκαιρία να συναντηθούν, μεταξύ άλλων, με την δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και να ξεναγηθούν στο Μουσείο Καπνού.

Les 13 philhellènes membres de l’Union hellénique de Marseille et de sa région, accompagnés par la professeure et responsable de la section de Grec moderne, Mme Ioanna Moussikoudi.

Résumé de l’article publié dans le journal grec “Néa Egnatia” le 15 avril 2015.

L’ Association pour la diffusion de la langue grecque en Grèce a accueilli 13 philhellènes, membres de l’Union hellénique de Marseille et de sa région, accompagnés par la professeure et responsable de la section de Grec moderne, Mme Ioanna Moussikoudi, organisatrice de cette visite dans la ville de Kavala, au Nord de la Grèce.
Le Vendredi Saint, en compagnie de M. Antonis Kontos, Président de l’Association, ils ont visité la mairie où ils ont été reçus par la Maire de Kavala, Mme Dimitra Tsanaka et ont échangé des souvenirs.
Ensuite, ils ont visité le musée du tabac et le musée archéologique dans la vieille ville. Le soir, ils ont assisté à l’office de l’Epitaphios.
Le lendemain, ils se sont rendus dans l’ancienne ville des Philippes, située près de Kavala et à minuit ont assisté à la messe de la Résurrection (Το Χριστός Ανέστη “XRISTOS ANESTI” Christ est Ressuscité !), officiée par l’Evêque de Kavala Prokopios à la place centrale de la ville parmi des centaines d’autres fidèles.
Le lundi de Pâques, ils ont visité Thassos et Xanthi.