Ισχυρότερο το ελληνικό διαβατήριο από το αυστραλιανό!

Μοιάζει παράδοξο και όμως, το ελληνικό διαβατήριο είναι πιο ισχυρό από το αυστραλιανό. Αυτό προκύπτει από το δείκτη παγκόσμιας κατάταξης διαβατηρίων που καταρτίζει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Arton Capital, με κριτήριο την ευκολία που προσφέρει στους κατόχους του το διαβατήριο κάθε χώρας. Η κατάταξη γίνεται βάσει του αριθμού των χωρών που επιτρέπεται να επισκεφθεί κανείς χωρίς να απαιτείται βίζα.

Η Ελλάδα επιτρέπει την σχετική πρόσβαση σε 140 χώρες ενώ η Αυστραλία σε 138. Στην πρώτη θέση, με 147 χώρες, βρίσκονται τα διαβατήρια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, ενώ οι χώρες με τα “χειρότερα” διαβατήρια είναι το Νότιο Σουδάν, η επικράτεια της Παλαιστίνης, η Μυανμάρ, το Νεπάλ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μπουτάν και η Βόρεια Κορέα.

Η βίζα είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός στις διεθνείς σχέσεις, παρ’ ότι που η σημασία του, πολλές φορές υποτιμάται. Οι χώρες που έχουν καλές σχέσεις συνήθως επιτρέπουν την έκδοση βίζας με πολύ γρήγορο τρόπο κατά την άφιξη των επισκεπτών στο αεροδρόμιο. Στην αντίθετη περίπτωση, ακολουθείται μία συχνά περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί από τους ταξιδιώτες να παράσχουν αναλυτικές πληροφορίες για το ταξίδι τους, το είδος της επίσκεψης, το χρόνο άφιξης και αναχώρησης, τον τόπο παραμονής τους, επιστολές πρόσκλησης στη χώρα, ενώ συνήθως απαιτείται και η καταβολή σχετικής αμοιβής.

Η λίστα των δέκα χωρών με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, σύμφωνα με την Arton Capital έχει ως εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των χωρών για τις οποίες δεν χρειάζονται βίζα οι κάτοχοι):

1. ΗΠΑ, Μ. Βρετανία (147)

2. Γαλλία, Ν. Κορέα, Γερμανία (145)

3. Ιταλία, Σουηδία (144)

4. Δανία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία (143)

5. Ελβετία (142)

6. Ισπανία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία (141)

7. Καναδάς, Ελλάδα, Αυστρία, Μαλαισία (140)

8. Νέα Ζηλανδία (139)

9. Αυστραλία, Τσεχία, Ουγγαρία (138)

10. Πολωνία, Σλοβακία (137)