Σόιμπλε: “…να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε”!

Στον αντίποδα της δήλωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι είναι “πολύ αισιόδοξος”  για συμφωνία και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group προσήλθε το πρωϊ της Παρασκευής στην συνεδρίαση του Eurogroup, στη Ρίγα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε προέτρεψε, μάλιστα, τους δημοσιογράφους “…να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα σήμερα δεν θα δείτε»!

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα ειδησιογραφικών Πρακτορείων και ανταποκριτών εφημερίδων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας για την Ελλάδα στο σημερινό  Eurogroup  όπως είπε, “περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα”. Αυτό παρά και την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας με την Γερμανίδα  Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, συνάντηση που “ενδυνάμωσε” την αισιοδοξία του Έλληνα Πρωθυπουργού όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως οι Έλληνες εμφανίζονται αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη εβδομάδα, μηδενίζοντας επίσης τις πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στη Ρίγα.

“Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τις ανάγκες της. Δεν είμαστε ακόμα στο τέλος Απριλίου”, εξήγησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σε ερώτηση αν τα περιθώρια για συμφωνία έως τέλος Απριλίου είναι πιεστικά. “Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς ο χρόνος τελειώνει. Ακουσα κάποια καλά νέα από την Ελλάδα, αλλά θέλω να ακούσω περισσότερα στοιχεία” πρόσθεσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει “αίσθηση του επείγοντος” ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα άμεσα και εκτίμησε πως υπάρχει αίσθηση του επείγοντος τόσο από την ευρωπαϊκή όσο και από την ελληνική πλευρά. “Ο χρόνος πιέζει και ξεμένουν από χρήματα”, ανέφερε.

Αντίθετα, ο  κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group.

Τόνισε ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».

“Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup”, δήλωσε από τη Ρίγα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το «ευρώ», Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τέλος, το ΑΠΕ, σε τηλεγράφημά του υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές.
ΕΠΕΙΓΟΝ
Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα της κοινής παραδοχής ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο, γεγονός που, άλλωστε, υπαγόρευσε και την “δραματική” απάντηση της Άγκελα Μέρκελ. μετά τη συνάντησή της με το Έλληνα πρωθυπουργό, στο ερώτημα τι θα γίνει μπροστά στον …κίνδυνο να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ : “Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό”, είπε.
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το γενικό αρνητικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στο  Eurogroup, έρχεται να επιβεβαιώσει δια της πλαγίας οδού και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο με ανακοίνωσή του υπεραμύνεται των όσων δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στο γαλλικό περιοδικό Philosophie περί “μη μπλόφας” της Αθήνας.Ειδικότερα η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει:
“Με αφορμή όσα δημοσιεύονται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie και αναπαράγονται στον ελληνικό τύπο επισημαίνεται ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση διατρανώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί περισσότερη λιτότητα.
Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας πως, αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ. Κι αν μας απειλήσουν με εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τότε πράττουν εναντίον των συμφερόντων της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει. Υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας και την δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης”.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται πάντα και οι “αιρετικές” δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωϊ της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για “λάθος της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και την εκταμίευση των χρημάτων”.
Σημείωσε ότι μια νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία σε μερικά πράγματα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στους «θεσμούς».
Πάντα τα ανωτέρω μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα.

Χ.Μ.