Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ: Πού διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγελα Μέρκελ δήλωσε απόψε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μιλώντας μετά την “εποικοδομητική”, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέη Τσίπρα με την καγκελάριο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αλέη Τσίπρα με την καγκελάριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: “Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό”.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Οι πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

* Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.