Moody’s: Η άνοδος του δολαρίου απειλεί το outlook των ΗΠΑ

Η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι μόνο προσωρινή, αλλά η άνοδος του δολαρίου θα γίνει μία σημαντική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας, αναφέρει η Moody’s Analytics.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το πραγματικό αμερικανικό ΑΕΠ θα επιβραδύνει στο 1,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2014, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, τις ασυνήθιστες για την εποχή κακές καιρικές συνθήκες και την απεργία στο λιμάνι της Δυτικής Ακτής. Ωστόσο, καθώς αυτοί οι περιορισμοί χαλαρώνουν, η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί κατά 3% στο έτος. Επίσης, από το δεύτερο μισό του 2015, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα ενισχύσουν την οικονομία καθώς οι καταναλωτές δαπανούν τα χρήματα που προορίζονταν για καύσιμα.

Η άνοδος του δολαρίου, ωστόσο, παραμένει μία απειλή, αναφέρει η Moody’s Analytics. Σε εμπορικά σταθμισμένη βάση, το αμερικανικό δολάριο έχει ενισχυθεί κατά περίπου 15% από πέρυσι και κατά 20% έναντι του γεν και του δολαρίου, ωθούμενο από το επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η αξία του δολαρίου σπανίως κινείται τόσο δραματικά ή σε τόσο μεγάλο βαθμό έναντι σχεδόν κάθε άλλου νομίσματος, από το ρεάλ της Βραζιλίας μέχρι την τουρκική λίρα» αναφέρει ο Mark Zandi, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Moody’s Analytics.

Η πτώση των επιτοκίων στην Ευρώπη προσθέτουν κεφάλαια στις αγορές των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, την αντιπαράθεση Ισραήλ – Παλαιστινίων και τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, ωθούν τους πανικόβλητους επενδυτές να μεταφέρουν χρήματα σε ξένο νόμισμα στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Και οι δύο αυτές τάσεις ασκούν ανοδική πίεση στην αξία του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, σημειώνει ο Moody’s Analytics.

Επιπροσθέτως, καθώς τα νοικοκυριά των ΗΠΑ αγοράζουν περισσότερα εισαγόμενα αγαθά, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί. Η Moody’s Analytics αναμένει η ανατίμηση του δολαρίου να μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,5% περίπου.

Παρότι, η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει αυτό το σενάριο, η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου θα θέσει σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, ειδικά καθώς οι αγορές υποτιμούν το πόσο γρήγορα η Fed σχεδιάζει να εξομαλύνει τα επιτόκια, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πηγή: www.capital.gr