Ερντογάν κατά πάντων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα τις επικριτικές δηλώσεις κατά ξένων ηγετών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κατηγόρησε τους προέδρους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον όρο «Γενοκτονία» στις τελετές μνήμης, ότι «υποστηρίζουν θέσεις που βασίζονται στα αρμενικά ψέματα».

«Θα προτιμούσαμε να μην έχουν έρθει στην Αρμενία ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ολάντ» είπε ο τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην παρουσία του ρώσου και του γάλλου προέδρου στην τελετή μνήμης στο Ερεβάν, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

«Οι τελευταίες χώρες που μπορούν να μιλάνε για γενοκτονία είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία» είπε ο Ερντογάν καλώντας τούς ηγέτες των χωρών αυτών «να καθαρίσουν τους λεκέδες της δικής τους ιστορίας».

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε στρέψει ξανά τα πυρά του κατά του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και του Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ήταν, μάλιστα, η πρώτη που φορά που γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία.

Ο Ερντογάν στράφηκε ξανά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έκκληση που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ε, Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε ανάγκη τις σκέψεις σας, κρατείστε τις για σας… Έχουν αυτιά που δεν ακούν, μάτια που δεν βλέπουν και γλώσσες που δεν λένε την αλήθεια» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό