Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τo Brussels Group

Μέσω της τηλεδιάσκεψης που θα γίνει σήμερα το απόγευμα μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και της Ομάδας των Βρυξελλών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μετά το αποτυχημένο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την επανεξέταση για τα ανοιχτά θέματα που θα γίνει αύριο η ελληνική ομάδα, ο ΓΓ Δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης και η σύμβουλος του υπουργού οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχίσουν από τις διαπραγματεύσεις από κοντά με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αντίστροφη μέτρηση…

Με υπερεντατικούς ρυθμούς θα πρέπει να δουλέψουν ελληνικές αρχές, κοινοτικοί θεσμοί και ΔΝΤ για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος, όπως έγινε σαφές σε Βρυξέλλεςκαι Ρίγα μετά από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών.

Το μήνυμα των εταίρων της χώρας στο ευρώ, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤπρος την ελληνική κυβέρνηση ήταν αρκούντως σαφές και συνίσταται στο ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω από την ολοκλήρωση της λεγόμενης 5η αξιολόγησης και της επίτευξης των στόχων που περιγράφουν οι βασικές της κατευθύνσεις δηλαδή: 1) δημοσιονομική προσαρμογή, 2) διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και 3)διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα το λεγόμενο Brussels Group θα ξεκινήσει από σήμερα εντατικές επαφές με στόχο την συμφωνία επί μέτρων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% για το 2015 και το 2016, μια λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων και του δικαίου των πλειστηριασμών, την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το άνοιγμα αγορών, επαγγελμάτων, υπηρεσιών και ενέργειας και τα εργασιακά – δηλαδή τα βασικά θέματα του 5ου ελέγχου. Η πολιτική συμφωνία των εταίρων της χώρας στο ευρώ είναι πως αυτό θα γίνει με μέτρα ελληνικής εμπνεύσεως, αρκεί να είναι μετρήσιμα, αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.

Εκεί ξεκινάνε και τα προβλήματα. Οι ελεγκτές που το eurogroup εντέλει να πιστοποιήσουν όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους υπουργούς, την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ δεν είχαν πρόσβαση ως τώρα στις απαραίτητες πληροφορίες και απέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της 26σέλιδης πρότασης της ελληνικής πλευράς, η οποία συζητήθηκε εκτενώς αλλά χωρίς αποτέλεσμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Επί της ουσίας οι εταίροι ζητάνε μέτρα από τις δαπάνες και η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα που βασίζονται σε ατεκμηρίωτες και υπεραισιόδοξες προτάσεις. Επιπλέον δεν απαντώνται τα θέματα του ασφαλιστικού με δημοσιονομική επίπτωση και η νομοθεσία των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του eurogroup η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλη και «είμαστε στο σημείο που θα έπρεπε να ήμασταν πριν δύο μήνες», λένε κοινοτικοί αξιωματούχοι. Παρομοίως το κλίμα στην Ρίγα δεν ήταν καθόλου καλό για την ελληνική υπόθεση και οι εταίροι δεν έχουν καμία διάθεση να συμβιβαστούν σε επίπεδο προδιαγραφών λύσης.

Είναι πολιτικά αποφασισμένο ότι μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού πρέπει να πάει έτοιμη στους υπουργούς και όχι το αντίστροφο, οι εταίροι έκλεισαν την πόρτα σε έκτακτο eurogroup, εκπτώσεις, τμηματικές συμφωνίες και προκαταβολικές εκταμιεύσεις και έχουν αποφασίσει 18- 1 να μην αποδεχθούν κανένα εκβιασμό αθέτησης πληρωμών, κάνοντας μάλιστα αναλύσεις και προετοιμασία να διαχειριστούν παν ενδεχόμενο.

Η Κομισιόν προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή πολιτικά την προοπτική ομαλής λύσης, ενημέρωσε μάλιστα σχετικά τον πρωθυπουργό ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της χώρας.

Αν η συμφωνία καθυστερήσει πέραν των αρχών του Μαΐου, τότε θα εξεταστεί η συγχώνευση της αξιολόγησης με το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει νέο δάνειο και θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις – ίσως τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. Το υπό ποιες συνθήκες θα φτάσουμε ως εκεί εξαρτάται από την ελληνική προετοιμασία και όχι από τη στάση των εταίρων.

Πηγή:enikos.gr