Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: Ο Ντάισελμπλουμ μας είχε υποσχεθεί προφορικά πως με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα βρισκόταν λύση στη ρευστότητα

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός στο Star.

Τα σημαντικότερα σημεία της:

– O Aλέξης Τσίπρας  δήλωσε πως μία ενδεχόμενη ρήξη ή χρεοκοπία της Αθήνας θα είναι αποτυχία και για τηνΆνγκελα Μέρκελ
– Στήριξε τον Γιάννη Βαρουφάκη αποκαλώντας τον σημαντικό asset της κυβέρνησης
– Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ και τον Μάριο Ντράγκι ότι τους παραπλάνησαν
– Δήλωσε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως είναι καλή με τη δουλειά της, αλλά πολλές φορές υπερβάλει
– Έκανε σαφές πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail του κ. Χαρδούβελη, με μειώσεις συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και αύξηση ΦΠΑ
– Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως ο ανασχηματισμός στα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης είχε αποφασιστεί πριν το Εurogroup
– Για το θέμα του Σάββα Ξηρού δήλωσε πως δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις της Αθήνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν έχει να κρύψει κάτι από τους πολίτες.

Για το ενδεχόμενο η κα Μέρκελ να πει όχι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα Μέρκελ όσο και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκίσει αμέσως το Μνημόνιο και να φύγει από την επιτήρηση, αλλά κατάφερε να αποφύγει την εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη που είχε υφεσιακά μέτρα. Ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για αναίρεση πολλών σημείων της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, ενώ παραδέχθηκε πως η παρατεταμένη διαπραγμάτευση κρύβει κινδύνους ύφεσης.

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με τη δίμηνη παράταση που πήρε, η νέα κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη και μπήκε σε ναρκοθετημένο πεδίο από τα πρώτα της βήματα. Έκανε μάλιστα λόγο για παγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης με ισχυρά κέντρα της Αθήνας που καιροφυλαχτούν να σκοντάξει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση όταν παρέλαβε αντιμετώπισε μία εικόνα δημόσιων ταμείων στα κόκκινα. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν.

Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί πως με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα αλλάξει αυτό το καθεστώς της ΕΚΤ, παραδεχόμενος πως έκαναν λάθος που έδειξαν καλή θέληση προς τις προφορικές δεσμεύσεις των δανειστών.

Σχετικά με τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως ήταν μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και υπάρχουν και ελλείψεις, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τους δανειστές πως λειτουργεί διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail Χαρδούβελη, αλλά επεσήμανε πως δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις νίκες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν 8 ώρες σε σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως οι δανειστές επιμένουν πως οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν, να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει κάτι ουσιώδες πχ στο ασφαλιστικο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό μέσα στο Μνημόνιο και αυτό το θέμα θα τεθεί αργότερα. Για την ενδιάμεση συμφωνία ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως βολεύει και τις δύο πλευρές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει συμφωνία.

 

Για τον κ. Βαρουφάκη

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης στηρίζουν τον κ. Βαρουφάκη και σημείωσε πως ενοχλεί γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας. Όπως είπε, είναι ένας χαρακτήρας έντιμος που επιμένει στις απόψεις του και δεν κάνει πίσω. Τον αποκάλεσε Asset για την κυβέρνηση, ενώ για το περιστατικό που δεν πήγε στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως και οι υπουργοί έχουν συναισθήματα.

Σημείωσε πως δεν σχηματίζεται διαπραγματευτική τακτική μιας κυβέρνησης επειδή ένας υπουργός δεν ήθελε να πάει σε ένα δείπνο, που όπως είπε, δεν ήταν και γεύμα εργασίας. Παραδέχθηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό για τον κ. Βαρουφάκη, αλλά το απέδωσε στην ένταση των διαπραγματεύσεων και γιατί ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν αρεστός.

Για τον ανασχηματισμό, δήλωσε πως ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί πριν το Eurogroup της Λετονίας και σημείωσε πως έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα στρατηγικής για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Παραδέχθηκε πως τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν περισσότερα στοιχεία από τα υπουργεία, λέγοντας πως υπήρχαν παράπονα από τους δανειστές πως δεν υπάρχει καλή συνεργασία.

Για τις διαπραγματεύσεις με τις κόκκινες γραμμές

Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτό θα γίνει αλλά σταδιακά, αλλά οι δανειστές διαφωνούν με αυτό το μέτρο. Για την αύξηση του φόρου στα νησιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να αυξηθεί αυτό και για αυτό ψάχνουν άλλα μέτρα να αντιπροτείνουν. Σχετικά με τον φόρο διανυκτέρευσης, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως είναι μία σκέψη της κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι ο ΦΠΑ, αλλά η εισπραξιμότητά του.

Για τα κοσμοπολίτικα νησιά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχουν προτείνει για αγορές πχ άνω των 50 ευρώ να γίνεται η συναλλαγή αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα.

Για τον Ντράγκι και την ΕΚΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η ΕΚΤ κρατάει μία στάση απέναντι στην Ελλάδα, διαφορετική από αυτή που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν και αυτό γιατί αφού πήρε την έγκριση από τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είχε λόγο να κρατήσει την ίδια στάση. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως “ελπίζαμε και ελπίζουμε ότι θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό”.

Για εκλογές και δημοψήφισμα

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η λύση για την οποία έχουν εντολή από τον λαό είναι η σκληρή διαπραγμάτευση και μία συμφωνία χωρίς μέτρα και υφεσιακές πρακτικές και χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, όπως είπε, εάν υπάρξει μία συμφωνία με σκληρά μέτρα, τότε ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός θα δώσει τη λύση, αλλά όχι με εκλογές, αλλά με δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη συγκεκριμένη λέξη.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με το δημοψήφισμα, τόνισε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με δημοσιονομικό θέμα. Ωστόσο, για το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως είναι ένα υποθτικό ερώτημα για το οποίο δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Δήλωσε βέβαια πως είναι πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει τελικά ανάγκη να γίνει δημοψήφισμα γιατί όπως είπε, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα του πεταματού.

Για τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων

Για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση κούρεψε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτή η κίνηση έγινε γιατί η χώρα διαπραγματεύεται με όρους εκβιασμούς από την απέναντι πλευρά.

Μιλώντας για την αντιπολίτευση, δήλωσε πως ζητά συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ όπως δήλωσε, η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ συστράτευση στην καταστροφή.

Για το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αμοιβαία εκτίμηση, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν του πρότεινε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η μόνη πρόταση που έκανε, όπως τόνισε, ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Για τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το θέμα του Σάββα Ξηρού που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αμερική. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ούτε έχει αλλάξει η στάση των Αμερικανών στο θέμα της λιτότητας στην ευρωζώνη. Μιλώντας για το επίμαχο νομοσχέδιο των φυλακών, δήλωσε πως οι φυλακές δεν είναι πλέον σωφρονιστικές και πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Για τον Σάββα Ξηρό, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει σοβαρότατα προβλήματα όρασης και σκλήρυνση κατά πλάκας και πως η Δημοκρατία δεν εκδικείται, λέγοντας για άλλη μία φορά πως ο νόμος για τα βραχιολάκια δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάποιους.

 

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πηγή:enikos.gr/newsIt.gr