Ερίζουν τώρα για το Δημοψήφισμα…

 

Την αντίθεσή του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς όπως είπε δεν είναι προς το συμφέρον της.

“Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνές έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι RTL Nieuws.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας υποστήριξε επίσης ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα “κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω”.

“Χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα”, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  και πρόσθεσε “Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει” από την κρίση¨.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “στον ενικό” τη Δευτέρα το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.   “Ας μη φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού”, είπε ο  κ. Τσίπρας, παρότι σημειώσε ότι δε θα χρειαστεί δημοψήφισμα διότι θα υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεσε ωστόσο: “Εάν αυτή η κατάληξη στο τέλος της ημέρας σας οδηγεί σε μια λύση η οποία λύση είναι έξω από την εντολή που πήρατε είτε προς τη μια είτε προς την άλλη πλευρά, σας απάντησα δεν θα έχω δικαίωμα να παραβιάσω την εντολή μου και η λύση αυτή στην οποία θα καταλήξω είναι, αν την εγκρίνει ή όχι, θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι δε θα φτάσουμε εκεί” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας και σήμερα μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία και στο Προεδρείο της ΚΟ του κόμματος επέμεινε για το δημοψήφισμα, λέγοντας πως αν η συμφωνία είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και μέσα στα όρια της ετυμηγορίας των πολιτών στις τελευταίες εκλογές, τότε δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους “θεσμούς”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο “έντιμος συμβιβασμός” στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου.