Η κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Στο τρισέλιδο κείμενο ξεχωρίζει μεν το ζήτημα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) ωστόσο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει όπου δεν προσκρούει σε αντιρρήσεις και εμπλοκή τρίτων χωρών, προφανώς υπονοώντας τις τουρκικές ενστάσεις για το Καστελόριζο, όπου και συμπίπτει η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

14:02 Δηλώσεις Έλληνα Πρωθυπουργού

Ευχαριστώ τον ΠτΔ Αναστασιάδη για την δεύτερη κατά σειρά σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα σε ένα εξάμηνο. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω το πόσο στενός φίλος της Ελλάδας και την Κύπρου είναι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ώστε η διαχρονική βαθιά αυτή σχέση να μετουσιωθεί και σε πυλώνα μελλοντικής συνεργασίας. 1ον στον τομέα της ασφάλειας στην περιφέρεια της Μεσογείου και την Αφρική αλλά και η εξάπλωση του ακραίου ισλαμικού εξτρεμισμού που αποτελεί ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας.

Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης γειτονιάς, οι τρεις χώρες αποτελούν μοναδικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Έτσι για να αντιμετωπίσουμε την ασσύμετρη απειλή της τρομοκρατίας αλλά και για να εμπεδώσουμε το κλίμα συνεργασίας, αποφασίσαμε να εντείνουμε την πολιτικοδιπλωματική μας συνεργασία, και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης αποφασίσαμε να ενισχυσουμε την συνεργασία στο εμπόριο και την οικονομία, με τον Πρόεδρο Σίσι συμφωνήσαμε σε συγκρότηση κοινής ομάδας εμπορίου, με κυπριακές και ελληνικές εταιρείες να συμμετέχουν στο φιλόδοξο αιγυπτιακό σχέδιο για ανάταξη της οικονομίας της χώρας.

Μιλήσαμε για τους τομείς της ενέργειας της ναυτιλιας και του τουρισμού. Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, η ευκαιρία της αναβάθμισης της κομβικής θέσης των χωρών δεν αφορούν μόνο τις χώρες, αλλά την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Με αυτη την έννοια θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικό είναι ότι η συνεργασία μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, και στο δίκαιο της θάλασσας, οπότε και θα δρομολογηθούν εξελίξεις στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όμως όπου δεν απαιτείται η εμπλοκή και τρίτων χωρών. Αυτό θα αποτελέσει έναυσμα και για τις άλλες χώρες για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στον Πρόεδρο Σίσι την επιθυμία τόσο την δική μου όσο και του Προεδρου Αναστασιάδη να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, και εμείς στηριζουμε την προσπάθεια επανέναρξης των κοινών συνομιλιών, χωρίς να παραλείψουμε ότι θεωρούμε σημαντική την εκλογή Ακιντζί, εξέλιξη που παρακολοθούμε με ελπίδα.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα της Τριμερούς, ευχαριστώ τον ΠτΔ Αναστασιάδη, όσο και εκφράζω την χαρά μου που γνώρισα έναν φίλο της Ελλάδας τον Πρόεδρο Σίσι. Η επόμενη Τριμερής θα γίνει στην Αθήνα και ελπίζω μεχρι τότε να έχουμε να συζητήσουμε πιο ελπιδοφόρα και ευχάριστα ζητήματα στην ατζέντα της Τριμερούς.

13:45 Δηλώσεις Αλ Σίσι
Έχω την χαρά να εκφράσω εκ νέου την χαρά μου που συναντιώμαστε στο έδαφος της Κύπρου. Γνωρίζοντας τις ιστορικές και διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών μας, τονίζοντας και την σταθερή μας θέση αναφορικά με το Κυπριακό πρόβλημα. Επίσης είχα την χαρά να συναντήσω τον εξοχότατο πρωθυπουργό της Ελλάδας που εκτιμώ το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών χωρών μας, μετά την έναρξη των συνομιλιών κορυφής το 2014 στο Κάιρο. Η συνάντησή μας έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα ΠτΔ στο Κάιρο. Η συνοχή μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών του ελληνικού και του Αιγυπτιακού συνέβαλε στην μοναδική διαμόρφωση των σχέσεων μας σε ιστορικό επίπεδο, με μια πολιτισμική αλληλεπίδραση με την ανοχή και την επίδραση της γνώσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πολιτισμικό μείγμα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Εχοντας ως πηγή αποφασιστικότητάς μας την αναμόχλευση του παρελθόντος μας, προσδοκούμε στη μελλοντική ανάπτυξη των δύο λαών μας μέσω κοινωνικής ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας. Η Μεσόγειος θάλασσα μας ενώνει σε μια κοινή φόρμα συνύπαρξης. Σήμερα συναντιώμαστε εκ νέου, για το καλό των λαών μας, στηρίζοντας τις σταθερές μας αξίες, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς και της ευρύτερης περιοχής. Ο λαός της Αιγύπτου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη σημερινή μας συνάντηση.

Είναι μια θέση που αποκτήθηκε από τον ρου της ιστορίας ωστόσο έχει εδραιωθεί στην καρδιά των Αιγυπτίων, μέσω και των εκλογών του 2014. Σήμερα αποφασίσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σε οικονομικούς επενδυτικούς τομείς συνεργασίας, όσο και του τουρισμού, των  ναυτιλιακών μεταφορών και ενέργειας.

Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας, ανάλογο με το καλό επίπεδο πολιτικών σχέσεων προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν πύλη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Για τα θέματα επίσης καταπολέμησης της τρομοκρατίας λαμβάνουμε μέτρα, μέσω όμως και κοινωνικών πολιτικών που λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους του φαινομένου. Μας λυπεί όλους ότι οι ομάδες της τρομοκρατίας αντλούν τις βίαιες πρακτικές τους υπό τον μανδύα του Ισλάμ, με ανείπωτα εγκλήματα μίσους θρησκευτικού κατά της ανθρωπότητας. Εκφράζουμε τα συλληπητήριά μας στους αδελφούς Αιθίοπες που εκτελέστηκαν πριν λίγες ημέρες στην Λιβύη. Έχουμε συναποφασίσει στην επίτευξη μονίμων λύσεων για τα ζητήματα που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή και κυρίως την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό με σκοπό την επίτευξη λύσης για δύο κράτη βάσει της διεθνούς νομιμότητας.

Υπογραμμίσαμε την σημασία των κοινών προσπαθειών για την υποστήριξη της σταθερότητας στην Λιβύη. Επίσης τις τρομοκρατικές απειλές που επηρεάζουν την ασφάλεια των χωρών της Μεσογείου, και θα κινηθούμε προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

13:27 Ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του για την Τριμερή της Λευκωσίας, την δεύτερη μετά από ένα εξάμηνο, ενώ απευθύνει ευχαριστίες στο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς είναι και ο πρώτος Πρόεδρος της Αιγύπτου που επισκέπτεται την Κύπρο. Ο ΠτΔ αναφέρεται στα νέα πεδία συνεργασίας που διανοίγονται ενώπιον των τριών κρατών. Σε συνέχεια της διακήρυξης του Καΐρου έρχεται η διακήρυξη της Λευκωσίας.

Επιβεβαιώσαμε ότι ο τριμερής διάλογος προάγει την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ν.Α. Μεσόγειο. Συνεργασία, που περιλαμβάνει τους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, της πολιτικής, της οικονομίας, χωρίς να αποκλείει και την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Θέλω να τονίσω ότι η Τριμερής συνεργασία, σχετίζεται με ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνών σχέσεων, όπως αυτής που διαμορφώνεται μεταξύ της Ε.Ε. και του Αραβικού κόσμου.

Ταυτόχρονα επαναλάβαμε αυτό που έχουμε διακηρύξει, ότι ο διάλογος των τριών χωρών μας δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών, αλλά αντιθέτως τίθεται ως παράδειγμα συνεργασίας και για άλλες χώρες της περιοχής. Όπως προανάφερα στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, η ανακάλυψη επαρκών ποσοτήτων στην Ν.Α. Μεσόγειο μπορεί να δράσει ως καταλύτης για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας.

Περαιτέρω τονίσαμε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω των αρχών του διεθνούς δικαίου και της συμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της Θάλασσας. Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει μέρος της σημερινής τριμερούς. Ενημέρωσα τους φίλους 2 ηγέτες, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας την ειλικρινή πρόθεσή μου να συνεργαστώ με τον νέο ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, ενώ παράλληλα προσδοκώντας σε μια στήριξη των προσπαθειών επίλυσης από πλευράς Τουρκίας.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τους δύο ηγέτες (Τσίπρα και Σίσι) για την προσήλωσή σας στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και στο Κοινό Ανακοινωθέν του 2014.

Όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις συμφωνήσαμε ότι η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας, αφορά τόσο την Μέση Ανατολή, όσο και την Αφρική και την Ευρώπη, καταδικάζοντας όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις.

Παράλληλα, καλούμεν όλα τα κράτη  για εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και των τρομοκρατικών φαινομένων.

Καταγράψαμε την ίδια ώρα τα όσα συνέβησαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου μεταξύ των Αραβικών χωρών για συγκρότηση ενός σώματος ταχείας αντίδρασης. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της ασφάλειας στην Λιβύη και την τρομοκρατική απειλή που εξελίσσεται σε αυτήν την χώρα που απειλεί και την Ευρώπη και όχι μόνο την Β. Αφρική. Επίσης τονίσαμε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και στην Μέση Ανατολή και καλείται η διεθνής κοινότητα να αναλάβει διευρυμένες δράσεις για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και τρομοκρατίας. Στην Μέση Ανατολή πέραν των προβλημάτων που μας απασχολούν, στηρίζουμε την δημιουργία ενός κυριάρχου Παλαιστινιακού κράτους επι τη βάσει των ψηφισμάτων των Η.Ε.

Όπως ήταν αναμενόμενο συζητήσαμε και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, που είναι απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά για το σύνολο της Ευρώπης. Καταλήγοντας, ότι με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι μας θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.

12:21 Ξεκίνησε η διευρυμένη Τριμερής μεταξύ των τριών ηγετών παρουσία και των αντίστοιχων αντιπροσωπειών των τριών χωρών, προκειμένου να προκύψει Κοινή Διακήρυξη. Πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

11:51 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του έμπροσθεν του Προεδρικού Μεγάρου στο επίσημο αίτημα της Αιγύπτου για αγορά κυπριακών αποθεμάτων Φυσικού Αερίου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται τώρα να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα του Κυπριακού την επομένη της εκλογής Ακιντζί και του παρασκηνίου της αναβολής της συνάντησης με τον ΠτΔ προκειμένου να μεταβεί πρώτα στην Τουρκία, κατόπιν και παρέμβασης του Τούρκου Προέδρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες παραμέτρους που αφορούν στην ΑΟΖ και την ανακήρυξή της από την Ελλάδα, ενώ επίσης έκανε μνεία και στην επικείμενη Τριμερή με το Ισραήλ στο πλαίσιο εμβάθυνσης της συνεργασίας.

Μίλησε για επανεπιβεβαίωση της Κοινής Διακήρυξης του Καΐρου, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι προωθούνται οι επαφές της προώθησης κυπριακού Φυσικού Αερίου προς την Αίγυπτο. Επίσης, γενικόλογη αναφορά έγινε και στην προώθηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

11:25 Αρχίζει η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός του Προεδρικού Μεγάρο και στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη.

11:02 Ολιγόλεπτος διάλογος του Αιγύπιου Προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του αναφέρει τα δεδομένα της περιφερειακής σταθερότητας με αναφορά και στο κράτος του Ισραήλ.

10:56 Άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του κ. Τσίπρα στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Οι δύο άνδρες οδεύουν στα ενδότερα του Προεδρικού προκειμένου να ακολουθήσει η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ και του κ. Τσίπρα.

10:24 Δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά, ο οποίος αναφέρεται αόριστα στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο Κυπριακό, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες τόσο για την ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας, όσο και για την εκλογή Ακιντζί στο ψευδοκράτος. Παράλληλα, απηύθυνε και πάλι έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι έχει συγκεκριμένα πράγματα στην τσάντα του για την διμερή συνάντηση με την Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, με τους δημοσιογράφους να πιθανολογούν ότι πρόκειται να τεθεί το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς ότι “δεν χάνονται πράγματα στον δρόμο” αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του απελθόντος Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με τις τριμερείς με Αίγυπτο και Ισραήλ, εννοώντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει με την αλλαγή κυβέρνησης.

10:23 Στο Προεδρικό αναμένεται εντός ολίγου και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

10:14 Διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών Κύπρου – Αιγύπτου, παρουσία των δύο ηγετών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρόντες από κυπριακής πλευράς είναι ο υπουργός Ενέργειας Λακκοτρύπης, Εξωτερικών Κασσουλίδης και Οικονομικών Γεωργιάδης.

09:43 Ο ΠτΔ μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου ανταλάσσουν φιλοφρονήσεις μπροστά στις κάμερες.

09:40 Συστάσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ ο Πρόεδρος Αλ Σίσι καταθέτει στεφάνι στον ανδριάντα του Προέδρου Μακαρίου.

09:36 Στο Προεδρικό με μικρή καθυστέρηση αφίχθη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Ανάκρουση εθνικών ύμνων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η προώθηση των οικονομικών τριμερών σχέσεων σε θέματα ναυτιλίας, τουρισμού και ενέργειας.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι θα καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, με την οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τρεις τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την τριμερή συνάντηση, σημειώνοντας πως υπάρχουν κοινές έγνοιες και κοινές ανησυχίες της Κύπρου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της χώρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ από πλευράς Κύπρου, θα συμμετέχουν στην τριμερή οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών.

Με την άφιξη του Αιγύπτιου Προέδρου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου Σίσι την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα αφιχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει η τελετή επίσημης υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα ακολουθήσει κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Σίσι και του Ελληνα Πρωθυπουργού και αργότερα διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών και ακολούθως διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ακολούθως οι τρεις ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

newsit.com.cy