«Σημαντική κίνηση» στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας ζητά το Eurogroup

Βρυξέλλες

«Δεν βλέπω πιθανή κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) εάν οι Έλληνες δεν κάνουν μία πολύ σημαντική κίνηση σε μία, ή δύο ή τρεις περιοχές. Μπορεί να είναι οι συντάξεις, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας αλλά… πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup ζητά να δει το πολιτικό κόστος να πληρώνεται» τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

O ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στην Ελλάδα απομένουν λίγες ακόμα ημέρες προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές της, διότι χρειάζεται να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα, μετά το τέλος του τρέχοντος, τον Ιούνιο, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, πρόσθετη χρηματοδότηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, την Τετάρτη.

Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί το αργότερο το Μάιο, ώστε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν χρόνο για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις. «Δεν μιλάμε για εβδομάδες πλέον, μιλάμε για ημέρες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σχολιάζοντας τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μετά από τρεις μήνες συνομιλιών που «δεν οδηγούσαν πουθενά», όπως είπε, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Η αντίληψή μου για το τι είπε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα ήταν ακριβώς ότι τώρα καταλαβαίνει ότι ο χρόνος τελειώνει. Έχει αποφασίσει να παρέμβει προσωπικά και να αναλάβει τον έλεγχο των συζητήσεων».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα είναι γνωστό εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, όταν δουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών και η Ελλάδα μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ή σε έκτακτη σύνοδό τους, λίγες ημέρες αργότερα, εάν αυτό είναι απαραίτητο.

«Στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου το πολύ», είπε ο αξιωματούχος.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας και, επομένως, εκταμίευσης πιστώσεων του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τα όρια για το ποσό των εντόκων γραμματίων που ελληνικές τράπεζες μπορούν να αγοράσουν.

Αυτό θα διευκολύνει αμέσως χρηματοδοτική κατάσταση της κυβέρνησης, δίνοντας ανάσα για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από ό,τι για το τρέχον μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

«Όλοι γνωρίζουν ότι για οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα απαιτηθεί σημαντική ποσότητα φρέσκου χρήματος ή/και μείωση του χρέους, ίσως και τα δύο, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των δύο», είπε ο αξιωματούχος.

«Ό,τι έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ εύκολο σε σχέση με την επόμενη συζήτηση», είπε ο αξιωματούχος.

Newsroom ΔΟΛ