Ψηφίστηκε επί της αρχής το ΣΝ για την ΕΡΤ- καυγάς Κωνσταντοπούλου-Γεωργιάδη

Ένας επικός καβγάς εκτιλύχθηκε στο κοινοβούλιο τα μεσάνυχτα της Τρίτης, μεταξύ της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,Άδωνι Γεωργιάδη, με αφρομή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφίζεται τελικά επί της αρχής.

Ολα ξεκίνησαν όταν η Πρόεδρος της Βουλής, λαμβάνοντας το λόγο για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, μίλησε για ουσιαστική πράξη αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν πράξη δικτατορικής υφής.

Παράλληλα δε, μίλησε για θράσος της αντιπολίτευσης και βασικά της Ν.Δ. να θέτουν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και που, όπως καταγγέλθηκε (από κόμματα της αντιπολίτευσης) σήμερα ψηφίζουν το νομοσχέδιο, ανοίγοντας έτσι την πόρτα να εργαστούν ξανά στη δημόσια τηλεόραση.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Άδωνη Γεωργιάδη που επέστρεψε τις κατηγορίες για θράσος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν βαριές κουβέντες για τον τρόπο που πολιτεύεται η Πρόεδρος της Βουλής.

Οι “καυτοί” διάλογοi

Οι διάλογοι, όπως αποτυπώνονται στα πρακτικά της Βουλής, είναι χαρακτηριστικοί:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Σύγκρουση συμφερόντων μας απευθύνεται και απευθύνεται στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ από ποιους; Σε ποιο σημείο έχει φτάσει το θράσος και σε ποιο σημείο δεν λειτουργεί το έρκος των οδόντων, ο φράχτης των δοντιών που πρέπει να βάζει ένα τέρμα στη γλώσσα;
Νομίζω ότι αυτό το πρώτο βήμα του νομοσχεδίου είναι μία αποφασιστικά συμβολική και ουσιαστική κίνηση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ήταν απολυταρχική πράξη το «μαύρο» και πρέπει να ειπωθεί. Ήταν πράξη δικτατορικής υφής και πρέπει να ειπωθεί και εκείνοι που μηχανεύονται τέτοιου είδους ενέργειες για προώθηση δήθεν δημοσιονομικών πολιτικών είναι εκείνοι που στην πραγματικότητα ονειρεύονται να καθυποτάξουν κοινωνίες ολόκληρες και λαούς με το πρόσχημα μιας οικονομικής οφειλής. Είναι ο ίδιος μηχανισμός που με το πρόσχημα του χρέους στην πραγματικότητα αποσκοπεί στο να εξανδραποδίσει λαούς και κοινωνίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα με χαμόγελο και αισιοδοξία. Πρέπει, κύριε Υπουργέ, σε αυτό το βήμα κανέναν να μην αφήσουμε πίσω. Επομένως, στο πεδίο που έχουν διατυπωθεί παρατηρήσεις, προτάσεις, περαιτέρω εξειδικεύσεις και κριτική ακόμη, όλα αυτά πρέπει να τα δείτε με πολλή προσοχή μέχρι το επόμενο νομοσχέδιο που δεν αργεί και μας έχετε ενημερώσει ότι θα έρθει σύντομα.
Πρέπει να στηριχθεί η ΕΡΤ στη λειτουργία της. Πρέπει να ειπωθεί καθαρά ότι αυτό που λέγεται ΝΕΡΙΤ δεν είναι η ΕΡΤ.
Η εμπειρία αυτού του αγώνα νομίζω ότι δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και δεν έχει και αντίστοιχο. Και αυτό μας δείχνει ότι η δύναμη του ανθρώπου και των συλλογικοτήτων, όταν ενεργοποιούνται, είναι ανεξάντλητη και η εφευρετικότητα, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα είναι αστείρευτες. Αυτό το μάθημα ας το κρατήσουμε ως οδηγό και για την επόμενη πορεία μας.
Σας ευχαριστώ”.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Άδωνις Γεωγριάδης: “Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ούτε λίγο ούτε πολύ μας απαγορεύει να ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση. Ακούστε τι είπε τρεις-τέσσερις φορές: «Πρέπει να έχετε τρομερό θράσος για να τολμάτε και να μιλάτε». Ε, έχουμε θράσος κ. Κωνσταντοπούλου και τολμάμε και μιλάμε και σε εσάς! Αν είναι δυνατόν!
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Όμως, οφείλω για να κλείσω –γιατί είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι- να πω στον κύριο Υπουργό ότι μπορεί να συνεργαστεί με την κυρία Πρόεδρο της Βουλής και να πάρει τεχνογνωσία για το πώς φτιάχνεται ένα πλουραλιστικό κανάλι, μια ακηδεμόνευτη ενημέρωση με πλέρια δημοκρατία. Ας πούμε μπορεί να δει πως δουλεύει αυτή την περίοδο το κανάλι της Βουλής.
Το κανάλι της Βουλής έχει ένα παρόμοιο αδερφάκι κάπου στη Βόρεια Κορέα. Ξέρετε, όταν υπήρχε η Επιτροπή της Βουλής που συνεδρίαζε για νομοσχέδιο και είχε η κυρία Πρόεδρος συνέντευξη Τύπου…
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
…το κανάλι της Βουλής δεν έδειχνε την Επιτροπή στην οποία συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο και παρήγαγε νομοθετικό έργο, αλλά κατ’ εντολή της κυρίας Προέδρου περίμενε να δείξει τη συνέντευξη Τύπου της κυρίας Προέδρου. Τόση δημοκρατικότητα! Τόση ακηδεμόνευτη ενημέρωση!
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Είναι, δε, εξαιρετικά εντυπωσιακό να πάρετε παραδείγματα και από το περιοδικό «ΒΟΥΛΗ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ». Το τελευταίο είχε σαράντα επτά μετρημένες φωτογραφίες της! Είμαι βέβαιος πως με τέτοια πρότυπα θα κάνετε και εσείς μια ΕΡΤ αναλόγου δημοκρατικότητος.

Όμως, οφείλω να πω και κάτι ακόμα στην κυρία Πρόεδρο. Ξέρετε, αυτός ο οίστρος που σας πιάνει για την ακηδεμόνευτη ενημέρωση και τη νέα μεγάλη σας φαντασίωση, είναι παλαιάς εποχής. Σήμερα δεν χρειαζόμαστε όλα αυτά γιατί όλα τα μαθαίνουμε όλοι.
Παραδείγματος χάρη, μιας και το θυμήθηκα όπως το έλεγε, αναφέρθηκε στον διαχειριστή-ειδικό εκκαθαριστή της ΕΡΤ. Δείτε, όμως, τι διάβαζα προχθές σε ένα περιοδικό που σίγουρα το ξέρει η κυρία Κωνσταντοπούλου το UNFOLLOW. Ένας στενός συνεργάτης του κυρίου διαχειριστού τοποθετήθηκε από την Κυβέρνηση σας διοικητής σε μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό.
Για δείτε τώρα, το δεξί χέρι του δικού μας κακού εκκαθαριστή το βάλατε εσείς οι καλοί διοικητή στον ΟΑΕΕ! Για δείτε κάτι πράγματα, κυρία Κωνσταντοπούλου! Αυτό το έμαθα όχι από την ακηδεμόνευτη ΕΡΤ, αλλά από ένα περιοδικό, το UNFOLLOW, μέσα από το διαδίκτυο. Γιατί σήμερα, κυρία Κωνσταντοπούλου, όλοι τα μαθαίνουμε όλα. Και όλα αυτά που πιπιλίζετε διαρκώς, οι φαντασιώσεις ότι δεν μπορεί να μάθει ο κόσμος και δεν μαθαίνει και περίμενε εσάς για να μάθει, με συγχωρείτε αλλά είναι προϊόντα παλαιάς εποχής.

Άρα, κατεβάστε λίγο τους τόνους. Κυβερνείστε σωστά γιατί μας πάτε όλους στα βράχια. Και όσο εσείς ανησυχείτε δήθεν για τους εργαζομένους της ΕΡΤ, σας λέω ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και χάνουν κάθε μέρα τη δουλειά τους όσο οι κύριοι Υπουργοί διαπραγματεύονται και δεν κυκλοφορεί φράγκο στην αγορά!
Σας ευχαριστώ πολύ”.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας).