“Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα εξακολουθούν να στερούνται ουσίας”

Μια δήλωση κοινοτικού αξιωματούχου που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις ήρθε να διαλύσει οποιαδήποτε ελπίδα υπήρχε για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το CNBC, οι ελπίδες για μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από μήνες διαφωνιών, ξεθώριασαν σήμερα, μετά από δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι οι αναφορές σε μία επικείμενη συμφωνία είναι άστοχες.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο CNBC ότι αυτές οι αναφορές είναι ανακριβείς και είπε χαρακτηριστικά: «Τα δημοσιεύματα για μία συμφωνία την Κυριακή πρόκειται περί παρερμηνείας και δεν είναι ακριβή».

Οι ελπίδες για συμφωνία αναπτερώθηκαν από χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Ωστόσο ο αξιωματούχος “γείωσε” τις οποίες προσδοκίες, λέγοντας ότι πρόκειται για μία συνηθισμένη, μηνιαία συνεδρίαση κατά την οποία η Ελλάδα συζητήθηκε “εν συντομία και όχι τόσο πολύ”.

Μάλιστα, αναφερόμενος και στις αλλαγές που έχουν γίνει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να διαδραματίζει πλέον μικρότερο ρόλο στις συνομιλίες, ο αξιωματούχος δήλωσε στο CNBC ότι οι αλλαγές έχουν βοηθήσει τις συνομιλίες, αλλά οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα εξακολουθούν να στερούνται ουσίας. 

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχουμε δει. Αλλά η πρόοδος αφορά περισσότερο στη διαδικασία παρά στην ουσία θα έλεγε», πρόσθεσε.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Δεν θα μπει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στην Αθήνα στις 5 το απόγευμα, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα πρώτα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη, παρά τις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια συμφωνία σε σύντομο χρόνο με τους εταίρους μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη και μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού περιλαμβάνει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, συζήτηση για τρία νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενημέρωση για τα επόμενα βήματα για την ΕΡΤ και εισήγηση για το νομοσχέδιο για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Επίσης, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussles Group, επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, καθώς και ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα ξεφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών.

Ξεκαθαρίζουν για μια ακόμη φορά ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ».

«Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.