Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 2 Μαΐου 2015

 

Ο πονοκέφαλος που δημιουργεί στις τράπεζες ο νέος ορισμός της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και οι έρευνες του Υπουργείου Γεωργίας για το πρόβλημα που οδήγησε στις περικοπές υδροδότησης στη Λευκωσία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου το Σάββατο.

H «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Ερευνών λειτουργός για τις περικοπές νερού», γράφει ότι το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού στη Λευκωσία, λόγω της βλάβης του μοναδικού αγωγού που τροφοδοτεί την πρωτεύουσα, έφερε στην επιφάνεια ένα χρονίζον αίτημα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις περνούσαν αδιάφορα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε σοβαρές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τις οποίες προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς με δηλώσεις του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στο φως η έρευνα της ανακριτικής ομάδας για την οικονομία και τα οποία αφορούν την παραχώρηση δανείων την περίοδο 2006-20013, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Σε διεθνές δικαστήριο προσφεύγουν για κούρεμα των καταθέσεων», γράφει ότι ο Σύνδεσμος Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου εργάζεται εντατικά για την ετοιμασία της υπόθεσης, την οποία θα καταχωρήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην οικονομική κρίση, την κρίση των θεσμών και την επανεκκίνηση, αναφέροντας ότι δεν θα πρόκειται για πραγματική επανεκκίνηση αλλά για μια προσωρινή βελτίωση της κατάστασης που ενδεχομένως να διαρκέσει κάποια χρόνια, μέχρι την επόμενη φούσκα που θα έρθει να μας βρει. Αλλού γράφει ότι τοποθετήθηκαν φωλιές για ανθρωποπούλια στο χωριό Ανώγυρα.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Συναγερμός για €2,15 δισ.”, γράφει ότι Τράπεζες και Συνεργατισμός προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα, αφού μετά τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με βάση την οποία δάνειο με καθυστέρηση 30 ημερών, που δεν αναδιαρθρώνεται πρέπει να θεωρείται μη εξυπηρετούμενο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βάρεσαν συναγερμό για περιπτώσεις δανείων ύψους €2,15 δισ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρικυμία στην Αρχή Λιμένων από την απόφαση του ΔΣ να διεξαγάγει έρευνα εναντίον συνδικαλιστή, ο οποίος αντιτάχθηκε σε συμφωνίες που υπέγραψε το Συμβούλιο με ιδιώτες. Αλλού γράφει ότι προληπτικά άρχισε να κινείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσον αφορά την επικείμενη ευρεία χρήση του υγραερίου, ως μέσου κίνησης των οχημάτων.

 

ΚΥΠΕ