Ο πιο χαμηλά αμειβόμενος στην Ευρώπη ο αλβανός εργαζόμενος

Έρευνα για το κόστος εργασίας για το 2014

49996BD36B315507CEF567B69C718A8DΟ πιο χαμηλά αμειβόμενος στην Ευρώπη είναι ο αλβανός εργαζόμενος, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε, για πρώτη φορά, από το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας (INSTAT). Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο μέσος όρος πληρωμής ενός αλβανού εργαζομένου ανέρχεται σε 2,2 ευρώ ανά ώρα.

Τα στοιχεία της έρευνας για το κόστος εργασίας για το 2014, παρουσίασε ο διευθυντής του INSTAT, Γκιέργκι Φιλίπι.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίπι, «η χαμηλή αυτή αμοιβή και το κόστος εργασίας θα πρέπει τουλάχιστον να χρησιμεύσει για να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη χώρα».

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Γκεντς Κοιδέλι, δήλωσε ότι τα χαμηλά προσόντα και η έλλειψη της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων είναι ένας επιπλέον λόγος της χαμηλής τους αμοιβής.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, η μεγάλη διαφορά στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες αμείβονται 10% περισσότερο από τις γυναίκες, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία της έρευνας για την αγορά εργασίας το 2014, δείχνουν παράλληλη αύξηση τόσο της απασχόλησης (1,3%) όσο και της ανεργίας (1,5%). Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φιλίπι, εξηγείται με το γεγονός ότι το εργατικό δυναμικό αντιδρά θετικά στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας

NewsBeast.gr