Εκδηλώσεις στην ομογένεια της Αυστραλίας για την Γενοκτονία και την Ποντιακή Διάλεκτο

Με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων που θα γίνουν τον Μάιο, και με επίκεντρο την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (25 Απριλίου), η Χοροεσπερίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων. Πάνω από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι παροικιακών οργανώσεων και της Πολιτείας παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης.

Στην εκδήλωση χόρεψαν τα χορευτικά σύνολα παιδικών και ενήλικων της Ποντιακής Κοινότητας και των “Ακριτών του Πόντου”.

Στην εκδήλωση χόρεψαν τα χορευτικά σύνολα παιδικών και ενήλικων της Ποντιακής Κοινότητας και των "Ακριτών του Πόντου" (Φωτο: Τάσος Τριανταφυλλίδης- neoskosmos.com)

Στην εκδήλωση χόρεψαν τα χορευτικά σύνολα παιδικών και ενήλικων της Ποντιακής Κοινότητας και των “Ακριτών του Πόντου” (Φωτο: Τάσος Τριανταφυλλίδης- neoskosmos.com)

Μουσικά τους συνόδεψαν ο Γιάννης Κυριακής στη λύρα και ο Στέφανος Ελευθεριάδης στο νταούλι. Επίσης, χόρεψε και το χορευτικό συγκρότημα της Κρητικής Αδελφότητας.

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, αναφέρθηκε σε ομιλία της στη Γενοκτονία και τις εκδηλώσεις μνήμης που θα γίνουν στη διάρκεια του Μαΐου. Ο πολιτειακός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Στιβ Δημόπουλος, εκπροσώπησε την κυβέρνηση της Βικτώριας και την Ελληνίδα υπουργό Τζένη Μικάκου, διαβάζοντας μήνυμά της. Παρόντες ήταν, επίσης, η δημοτική σύμβουλος Whittlesea, Κρις Παυλίδη, και ο πρόεδρος της Φροντίδας, Mάικ Ζαφειρόπουλος.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 31 Μαΐου.

Ομιλίες για τη γενοκτονία και για την ποντιακή διάλεκτο θα κάνουν οι Κυριάκος Αμανατίδης και Νικόλαος Λυγερός, θα συμμετάσχουν η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος (Greek Australian Cultural League of Melbourne and Victoria) και το Κολλέγιο “Νέστορας”.

Η δέηση για τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας θα γίνει την Κυριακή, 17 Μαΐου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου.

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό των ελληνικών σχολείων της Μελβούρνης με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

πηγή:neoskosmos.com