Παραίτηση και από τον ηγέτη των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως αναμενόταν μετά την ήττα των Εργατικών στις βρετανικές κάλπες, παραιτήθηκε ο ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε.Αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα, είπε ο Μίλιμπαντ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις έφερναν ισοδύναμο με τον Κάμερον.Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι μίλησε με τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Ο Μίλιμπαντ γίνεται ο τρίτος ηγέτης βρετανικού κόμματος που παραιτείται μέσα σε διάστημα λίγης ώρας, μετά τον Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι η Χάριετ Χάρμαν, αντιπρόεδρος των Εργατικών, θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη.

Οι Εργατικοί υπήρξαν μία «απίστευτη δύναμη προόδου» από τότε που μπήκε στο κόμμα, σε ηλικία 15 ετών, δήλωσε ο Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι τέτοια δύναμη προόδου θα γίνει και στο μέλλον.

Ζήτησε συγγνώμη για τα αποτελέσματα και τόνισε ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ως ηγέτης των Εργατικών για σχεδόν πέντε χρόνια.

«Μη θρηνείτε για την ήττα» τόνισε, «αλλά συνεχίστε να παλεύετε για την Βρετανία».

Οι υποστηρικτές του τον χειροκρότησαν όρθιοι και εκείνος έφυγε από το πόντιουμ, κουνώντας το χέρι του σε έναν χαιρετισμό.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Παραιτήθηκε ο Νικ Κλεγκ μετά την βαριά ήττα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Με δάκρυα στα μάτια, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.

Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.

Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.

Ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρρευση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και δήλωσε ότι αυτό είναι το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει για την απόφαση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Εκτίμησε ότι η Βρετανία είναι πιο δυνατή, πιο «πράσινη» και πιο φιλελεύθερη εξαιτίας του ρόλου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το να υπηρετίσω την πατρίδα μου σε μια στιγμή κρίσης αποτελεί μια τιμή που θα κρατώ μέσα μου για πάντα» είπε. Παράλληλα, είπε ότι το κόμμα θα πρέπει να επεξεργαστεί τις καταστροφικές απώλειες που υπέστη.

«Κέρδισε ο φόβος και η μιζέρια. Έχασε ο φιλελευθερισμός» είπε. «Αλλά είναι πιο πολύτιμος από ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για αυτόν. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Υπάρχει. Πρόκειται για μία πολύ σκοτεινή ώρα για το κόμμα μας, αλλά δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στις φιλελεύθερες αξίες να εξαφανιστούν στη διάρκεια μιας νύχτας» τόνισε.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε