Μεγάλη φωτιά στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου – Δυο σοβαρά τραυματίες – Έχουν μεταφερθεί στο Θριάσειο Νοσοκομείο

 Συνολικά 6 οι τραυματίες από τη φωτιά που ξέσπασε στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο- Πυκνός καπνός έχει καλύψει τα πάντα στην περιοχή- Η φωτιά ξέσπασε σε δεξαμενή στα διυλιστήρια, όπου γίνονταν εργασίες – 10 οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο –  Μποτιλιάρισμα από το Δαφνί προς τον Ασπρόπυργο

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ47B73091C3D337473266279B895A4664

Η μέρα έγινε μέσα σε λίγο χρόνο… νύχτα στον Ασπρόπυργο, εξαιτίας του πυκνού μαύρου καπνού που κάλυψε τα πάντα μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε δεξαμενή στα διυλιστήρια.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενή των διυλιστηρίων, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, προκλήθηκε η φωτιά. Λίγο μετά, έγινε και μια έκρηξη. Αποτέλεσμα ήταν τα τραυματιστούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Δυο από αυτούς είναι σοβαρά και σύμφωνα με το Mega έχουν μεταφερθεί στο Θριάσειο Νοσοκομείο.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων τραυματιών.

Αμέσως, κλήθηκε η Πυροσβεστική που έστειλε στο σημείο 10 πυροσβεστικά οχήματα.

Όμως, τα διυλιστήρια ενημέρωσαν την πυροσβεστική πως η φωτιά είναι αντιμετωπίσιμη και έτσι παράμειναν στο σημείο τρία πυροσβεστικά, μήπως χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Η εικόνα που υπάρχει είναι πως η πυρκαγιά είναι ελεγχόμενη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

NewsIt.gr

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Ειδικότερα, τρεις τραυματίες έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο Θριάσιο και άλλοι τρεις στο Αττικό Νοσοκομείο. Ένας εκ των τραυματιών, αλβανικής καταγωγής, βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο, καθώς φέρει πολύ σοβαρά εγκαύματα.diylistiria4_new_660_227_630_200

Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και του δεύτερου τραυματία που έχει διασωληνωθεί στο Θριάσιο, ενώ ο τρίτος φέρει ελαφρύτερα τραύματα.

Διασωληνωμένοι είναι και τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ο ένας εκ των τραυματιών μεταφέρεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς με εγκαύματα δευτέρου βαθμού και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα 70% σε όλο του το σώμα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Λόγω της σοβαράτοτητας της κατάστασής του δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων και παραμένει στην ΜΕΘ.

Ο τρίτος τραυματίας φέρει εγκαύματα μεσαίου βαθμού και θα μεταφερθεί σε ειδική μονάδα του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματισμοί σημειώθηκαν από έκρηξη στη διάρκεια εργασιών συντήρησης που εκτελούνταν στην δεξαμενή.

Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καταγγέλουν ότι δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν έγκαιρα οι εργαζόμενοι και ότι δεν είχαν τρόπο διαφυγής.

Με επίσημη ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ τονίζουν ότι τις εργασίες συντήρησης εκτελούσε έμπειρο συνεργείο.

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ, Αγγελος Στράνης, τόνισε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες των εργαζομένων. «Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις δικές μας δυνάμεις» είπε.

Κατά τις πληροφόριες, για τη μεταφορά των τραυματιών δεν επιληφθηκε το ΕΚΑΒ, καθώς τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ιδιόκτητα μέσα.

Την πυρκαγιά αντιμετώπισε κλιμάκιο πυρασφάλειας του διυλιστηρίου, ενώ στο σημείο βρίσκονταν τρία οχήματα της πυροσβεστικής τα οποία μπήκαν στο χώρο για ψύξουν τη δεξαμενή.

Αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή γύρω από τα διυλιστήρια, καθώς επί περίπου 20 λεπτά είχε κλείσει η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου.

Newsroom ΔΟΛ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κινητοποίηση των εργαζομένων

Λίγη ώρα αφού έσβησε η φωτιά, εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έκλεισαν την Εθνική, έξω από τα διυλιστήρια με συνέπεια να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ο πρόεδρος του Συνδκάτου μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατήγγειλε ότι δεν χτύπησε ποτέ ο συναγερμός, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι, λέγοντας πως η εικόνα που υπάρχει δεν τους επιτρέπει το να αποκλείσουν το ενδεχόμενο. “Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη δεξαμενή. Κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει”.
Όπως είπε δε, κόσμος έσπαγε πόρτες για να βγει και να γλιτώσει! “Μιλάμε για 3.000 άτομα που δουλεύει ο ένας πάνω στον άλλον”, είπε.

Μιλώντας στο NewsIt είπε ότι η έκρηξη έγινε στις 08:20 το πρωί στη μονάδα 303. “Απ’ ό,τι μας λένε οι συνάδελφοι έγινε διαρροή υδρογόνου που σημαίνει ότι δεν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι κενές υγραερίων οι δεξαμενές και οι σωληνώσεις για να μπορούν να γίνουν εργασίες”, είπε ο κ. Πουλικόγιαννης.

Ακούστε τη δήλωσή του στο NewsIt…

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν 
1. Δε χτύπησε ο συναγερμός
2. Δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, κόσμος αναγκάστηκε να σπάσει πόρτες και κλειδαριές για να μπορέσει να διαφύγει
3. Επειδή ήθελαν να τελειώσουν πολύ γρήγορα το έργο, σχεδόν στο μισό χρόνο από ότι θα έπρεπε, έχουν προσληφθεί εργαζόμενοι που δεν είναι ειδικευμένοι
4. Οι εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρα και 16ωρα μέσα σε άθλιες συνθήκες

πηγή:newsIt.gr