Στην επέτειο απελευθέρωσης της Σύμης ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλης Κόκκινος

Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, παρέστη στις 8 Μαΐου 2015, στη δοξολογία για την 70η επέτειο απελευθέρωσης της Σύμης, που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη της Σύμης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύμης, κκ Χρυσοστόμου, παρουσία του εκπροσωπούντος την Ελληνική Κυβέρνηση Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Βασίλειου Τελλίδη, του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Βολοδυμυρ Σκουρώφ, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Σύμης Ελευθέριου Παπακαλοδούκα, Βουλευτών της Δωδεκανήσου, στελεχών της αυτοδιοίκησης και των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκπροσωπήθηκε από τον Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινο, ο οποίος κατέθεσε στέφανο εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών, τιμώντας την Επέτειο της 8 Μαΐου 1945, όταν ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων στη Δωδεκάνησο Wagner υπέγραψε στο νησί της Σύμης την άνευ όρων συνθηκολόγηση και παράδοση στους συμμάχους. Με αυτό τον τρόπο, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωνε και άνοιγε ο δρόμος για την απελευθέρωση της Σύμης και όλης της Δωδεκανήσου και της ενσωμάτωσης τους στη Μητέρα Ελλάδα. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους της στέφανο. Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησε παρέλαση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε μία Ημέρα Μνήμης, τιμώντας όλους εκείνους που έχασαν την ζωή τους αγωνιζόμενοι για τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας.

Έχω στο μυαλό μου τις μνήμες των συμπατριωτών μου για την στιγμή που σηκώθηκε η Ελληνική σημαία ξανά στον ιστό της, εδώ στη Σύμη και στη Ρόδο, τότε που οι Δωδεκανήσιοι πατριώτες όχι μόνον προσκυνούσαν την γαλανόλευκη γονατιστοί, αλλά και έκαναν τους ξένους συμμάχους να αναρωτιούνται απορημένοι και να μην βρίσκουν απάντηση για το πως βρέθηκαν τόσες χιλιάδες Ελληνικές σημαίες και πως ξεθάφτηκαν μέσα από τα σεντούκια και μέσα από τα υπόγεια, μετά από εκατοντάδες χρόνια σκλαβιάς.

Η απάντηση είναι μία και επίκαιρη. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα, είναι ιδέα. Για αυτή την ιδέα θα συνεχίσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μία ακόμη φορά».