Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 9 Μαϊου 2015


Η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το δείπνο της Δευτέρας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι διευκρινίσεις που ζήτησε η Τρόικα για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, το διπλό φονικό ηλικιωμένου ζευγαριού στον Άγιο Ιωάννη Αγρού καθώς και ο θρίαμβος του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Διευκρινίσεις για αφερεγγυότητα” και γράφει ότι τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο επισημαίνει η Τρόικα σημειώνοντας πως αναμένουν σύντομα τελική κατάληξη. Προβάλλει αλλού τη μυστηριώδη στυγερή δολοφονία ηλικιωμένου ζευγαριού στον Άγιο Ιωάννη Αγρού. Γράφει επίσης ότι στο δείπνο της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσουν. Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα προσδοκεί ότι οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν τη δομή και την εξέλιξη της διαδικασίας.

“Η Σημερινή” γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο “Επεξεργάζονται σενάρια πάρε-δώσε”, ότι κόκκινες γραμμές και μοντέλα πάρε-δώσε στα κρίσιμα κεφάλαια επεξεργάζεται η ομάδα νομικών που στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η “Σ” γράφει ότι στις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε θρίαμβο ενώ οι αρχηγοί των Εργατικών, του UKIP και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών παραιτήθηκαν λόγω των χαμηλών ποσοστών που έλαβαν. Η “Σ” γράφει επίσης ότι στα άκρα έχει φθάσει η αντιπαράθεση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή αναφορικά με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό από τον τίτλο “Νέα κτηνωδία κατά ανήλικης” γράφει ότι νέα υπόθεση βιασμού και συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης 14 χρονών από 45χρονο, βρίσκεται ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης. Ο 45χρονος από το Παλαιχώρι είχε σχέση με την μητέρα της ανήλικης και για ενάμιση χρόνο φέρεται σύμφωνα με την καταγγελία να εκφόβιζε την μικρή και να την κακοποιούσε. Τέθηκε υπό κράτηση για οκτώ μέρες. Ο “Φ” γράφει ότι επαγγελματία εκτελεστή ψάχνει η Αστυνομία για το διπλό φονικό με θύματα το ζεύγος ηλικιωμένων στον Άγιο Ιωάννη Αγρού. Ο “Φ” γράφει επίσης ότι αν και έφυγε η Τρόικα, εντούτοις οι δανειστές δεν έχουν συμπληρώσει τη νομική επεξεργασία του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Η “Χαραυγή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Εμεινε μόνος για το πολυασφαλιστικό” και γράφει ότι μόνος έμεινε ο Υπουργός Υγείας να υπερασπίζεται το πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας μετά και τη μελέτη και έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που παραπέμπει σε κινδύνους. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ τιμά σήμερα την επέτειο των 70 χρόνων από τη συντριβή του φασισμού όταν στις 9 Μαΐου 1945 οι ναζί παραδίδονταν και η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ. Η “Χ” γράφει επίσης ότι όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά από συνάντηση με την Τρόικα, η κυβέρνηση απαιτεί τις ιδιωτικοποιήσεις και όχι οι δανειστές.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Γλυκιά νίκη των Τόρις” γράφει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε συντριπτική νίκη, το Εργατικό Κόμμα συνετρίβη στη Σκωτία, ο Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε ενώ οι Φιλελεύθεροι σφυροκοπήθηκαν. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας ηλικιωμένου ζευγαριού στην περιοχή Πιτσιλιάς. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι μετρήσεις για τις ίνες αμιάντου στο φράγμα του Κούρη ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

 

ΚΥΠΕ