Μήνυμα Τσίπρα: Αμοιβαία επωφελής λύση στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

Αθήνα

Διπλό μήνυμα -προς το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα αναμένει να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει το απαραίτητο θετικό σήμα προς την ΕΚΤ για την χαλάρωση των ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων που έχουν τεθεί στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και του μηνύματος του Eurogroup, η κυβέρνηση θα εξαρτήσει και την στάση της ως προς την πληρωμή της δόσης των 740 εκατ. προς το ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν την Τρίτη 12 Μαΐου.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Νωρίτερα, στη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα.

«Θέλουμε στο Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση.

Ενημέρωση έγινε και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευ.Τσακαλώτο.

Παράλληλα, έγινε προετοιμασία για τη συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, στην οποία -όπως έγινε γνωστό- η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ.Χουλιαράκη.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει «να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα που θα έχει το Eurogroup, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε κλίμα ενότητας, εκτελεί την λαϊκή εντολή. Σχολιάζοντας, δε, τα όσα ακούγονται περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι η εντολή αυτή είναι νωπή.

Το μήνυμα του Eurogroup και η δόση προς το ΔΝΤ

Σύμφωνα με Το Βήμα, από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και του μηνύματος του Eurogroup, φαίνεται πως η κυβέρνηση θα εξαρτήσει και την στάση της ως προς την πληρωμή της δόσης των 740 εκατ. προς το ΔΝΤ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν την Τρίτη 12 Μαΐου.

Ως προς την καταβολή ή μη του ποσού, οι διαθέσεις της κυβέρνησης είναι διφορούμενες. Το θέμα συζητήθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου και φαίνεται πως, παρά τις διάφορες τοποθετήσεις, δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι του Αριστερού Ρεύματος που τάσσονται υπέρ της μη καταβολής της δόσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε το να μην καταβοληθεί το ποσό προς το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί και από την τοποθέτηση του Eurogroup.

Με αυτήν την αναφορά διακρίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δυνατότητα -πιθανόν για μία από τις τελευταίες φορές- να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδεύσει στον δρόμο της πτώχευσης.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες πιέσεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, καθώς θα σημάνει ένα ντόμινο δραματικών εξελίξεων κυρίως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες μπορεί και να μην είναι γραμμικές, αναφέρει Το Βήμα.

Από τις δύο αυτές παραμέτρους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο το ύψος του ELA, αλλά κυρίως το αν θα αποφασιστεί κούρεμα των εχεγγύων που έχουν κατατεθεί από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα – κάτι που θα σημάνει πιστωτική ασφυξία.

Στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου τέθηκε και το ζήτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μία επιλογή πιου εξετάζεται πραγματικά – όσο κι αν είναι αδιόρατες πολλές παράμετροι: τι θα υποστηρίξει η κυβέρνηση και σε τι συνθήκες θα διεξαχθεί ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίασαν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

Σε βαρύ κλίμα, εξάλλου, συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής η Πολιτική Γραμματεία και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρέστη και ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η εικόνα που περιγράφηκε στην συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα και με εντάσεις, συνοψίζεται στο ότι η κυβέρνηση έχει περιπέσει σε μία δύσκολη κατάσταση στα όρια του αδιεξόδου.

Απο πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων η Αριστερή Πλατφόρμα, δια της εκπροσώπησής της στην ΠΓ (Στ. Λεουτσάκος, Αλ. Καλύβης κ.ά.), και άλλα πρόσωπα, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλ.Μητρόπουλος, ασκήθηκε έντονη κριτική στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ότι από εκεί και έπειτα βρέθηκε εγκλωβισμένη στις πιέσεις των δανειστών, οι οποίοι -όπως τονίστηκε- επιμένουν στην εφαρμογή του ισχύοντος μνημονίου και στην επιβολή νέου, με επαχθείς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητρόπουλος εισηγήθηκε «φυγή προς τα εμπρός με δημοψήφισμα», προκειμένου η κυβέρνηση να απεγκλβωβιστεί πολιτικά από την αντίφαση στην οποία έχει περιέλθει και την συνεχή απόπειρα να συνταιριάξει την προεκλογική και μετακλογική ρητορική της με τις πραγματικές συνθήκες με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, κατά την συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ ζητήθηκε εμφατικά η σύγκληση της ΚΕ και της ΚΟ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την εισήγησή του και την περίπου τρίωρη συζήτηση που ακολούθησε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θετική εξέλιξη από την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Newsroom ΔΟΛ