Αποφύγαμε το “κακό” σενάριο, αλλά δεν πετύχαμε το “καλό”!

Το σημερινό κρίσιμο Eurogroup προχώρησε σε μία μεσοβέζικη ανακοίνωση η οποία μπορεί να ικανοποιήσει ελάχιστα τις προσδοκίες της Ελλάδας, καθώς ναι μεν υπάρχει αναφορά για πρόοδο, αλλά συγχρόνως οι δανειστές φαίνεται πως μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, στα βασικά θέματα, που είναι και τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Και από το ανακοινωθέν φαίνεται πως στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ και τη φορολογία προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το Eurogroup δεν κάνει κανένα βήμα για να βοηθήσει την Ελλάδα σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας, καθώς πετούν το μπαλάκι στην ΕΚΤ για οποιαδήποτε πιθανή απόφαση ελάφρυνσης των όρων για τα ελληνικά ομόλογα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επίσημα διαρρέεται πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μιά ανακοίνωση που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επεδίωκε η Αθήνα. Ωστόσο επειδή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, συνεδριάζει αύριο στις 14.00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.

Στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αποδίδει η κυβέρνηση την απόφαση του Eurogroup και υπό αυτό το πρίσμα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση περίμεναν πολύ περισσότερα και πλέον το βλέμμα στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου την Τετάρτη θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει χαλάρωση της ρευστότητας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλς στο πλαίσιο του Eurogroup, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την Ελλάδα:

“Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα”.

Η ΝΔ

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ΝΔ «για ακόμη μια φορά, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία – γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση» κάτι που αποδεικνύει σύμφωνα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως « όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα».

Ο κ. Καραγκούνης σε δήλωσή του τονίζει πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες υπάρχει αίσθηση προόδου και πως «ο καθένας καταλαβαίνει ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» που γινόταν για 100 ημέρες ήταν πυροτεχνήματα προπαγάνδας».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «το μόνο συγκεκριμένο που μάθαμε σήμερα, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή».

Για τον Εκπρόσωπο της ΝΔ με τη σημερινή συνεδρίαση «έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα – Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση». Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης τονίζει πως «τα ψέματα τελειώνουν» καθώς «η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Το Δημοψήφισμα

Αλλαγή στάσης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Κοινό σημείο των δηλώσεων είναι ότι η απόφαση για το θέμα αυτό εναπόκειται στην Ελλάδα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:

«Εναπόκειται στην Ελλάδα και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν και ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» επανέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ανέφερε πως είναι κάτι «που πρέπει να συζητήσουν οι Έλληνες μεταξύ τους». «Εάν ένας Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να έχει ευρεία υποστήριξη από το λαό του για τα εκτεταμένα μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του, τότε το δημοψήφισμα είναι μια δυνατότητα» είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς σχετικά μετά το Eurogroup, δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά είναι θέμα του πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του Προέδρου της Δημοκρατίας να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» επικρατεί διχογνωμία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές».

Σταθερός στη θέση του υπέρ ενός δημοψηφίσματος είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μάλιστα προτείνει να διεξαχθεί πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.

Αντίθετα ο ευρωβουλετής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης δεν θεωρεί ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο, ενώ εκτιμά ότι μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη.

Newsroom ΔΟΛ