Κοτζιάς: Πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία

Αγκυρα

Σε κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα διεξήχθη η δίωρη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο υπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, εξέφρασαν την κοινή βούληση για ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας, καθώς επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού. Κοινή επιθυμία, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.8A6FE7E04DEE2BDCDFD0AB2BE153F35E

Σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν πόλους σταθερότητας, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θέτοντας ως στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Για το Κυπριακό

Ειδικά για το Κυπριακό, ο έλληνας υπουργός ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει της προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης». Η επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι η Κύπρος πρέ να είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη και χωρίς την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυση του Κυπριακού. «Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», είπε και επεσήμανε ότι η εκλογή του κ. Ακιντζί είναι μια καλή ευκαιρία.

Τσαβούσογλου: «Συνιστώντα κράτη»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος υπουργός έκανε ωστόσο λόγο για λύση «συνομοσπονδίας» από «δύο ιδρυτικά κράτη» (kurucu devlet).

«Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι στις 15 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις. Είναι δεδομένη η αποφασιστικότητά μας ως Τουρκία και Ελλάδα να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες των δύο πλευρών στο νησί. Τονίσαμε την αποφασιστικότητά μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μόνιμης λύσης στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου, στη βάση μιας συνομοσπονδίας που θα συστήσουν δύο ιδρυτικά κράτη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική Milliyet (πάντως η Sabah κάνει λόγο για «ομοσπονδία» και όχι «συνομοσπονδία»).

Για Ιμβρο και Τένεδο

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, τον οποίο χαρακτήρισε «εστία φιλίας και υποδειγματικής συνεργασίας στο Αιγαίο».

Τέλος πρότεινε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας. Όπως είπε, η οικοδόμηση δικτύων ενέργειας, μεταφορών, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και όλων των χωρών των Βαλκανίων συμβάλλουν στη σταθεροποίηση, ανάπτυξη και ευημερία των χωρών της περιοχής.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση διήρκησε μιάμιση ώρα και μετά το πέρας της δεν υπήρξαν δηλώσεις.

Newsroom ΔΟΛ