Ο Αλέξης Τσίπρας πετάει το μπαλάκι στους δανειστές: “Εμείς κάναμε τα απαραίτητα, σειρά σας” – Απομακρύνεται το δημοψήφισμα

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 4 ώρες το κυβερνητικό συμβούλιο, μετά το κρίσιμο χθεσινό Eurogroup, προκειμένου όλη η κυβέρνηση να αποτιμήσει το κλίμα και το επόμενο βήμα, μιας και οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση του πρωθυπουργού, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη.

Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του διευκρίνισε πως η Ελλάδα έχει όσα περισσότερα  βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης και κάλεσε τους εταίρους να κάνουν και εκείνοι τα απαραίτητα βήματα,  προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου και κατέληξε λέγοντας πως η διαπραγμάτευση είναι σκληρή για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της χώρας.

Κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνεδρίασης ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η ελληνική πλευρά έχει καλύψει το έδαφος που της αναλογεί πετώντας το μπαλάκι πλέον στους δανειστές για το εάν θα συνεχίσουν να είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους

Αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλη Μαΐου εξέφρασαν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις που αποδεικνύουν στην πράξη ότι θέλει να υπάρξει συμφωνία που θα σέβεται τις υποχρεώσεις, αλλά και τη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σε σχέση με την αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup βάσει και της οποίας η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουν μπει στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης ούτε ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ούτε εκλογών.

Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματο
ανοιχτά παραμένουν εργασιακό, ασφαλιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι “έχει λυθεί” το θέμα των ομαδικών απολύσεων.