Αποφασίστηκε για τις 10 Απριλίου η εθνική μας παρέλαση στην Νέα Υόρκη του 2016

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

πηγή:greeknewsonline.com

Ικανοποίηση για την επιτυχή διοργάνωση της εθνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, εκφράστηκε από τους περισσότερους ομιλητές, στη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο. Μάλιστα ανακοινώθηκε και η ημερομηνία της παρέλασης του 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υποσχέθηκε να έχουν αποφασιστεί τα ονόματα των τελεταρχών μέχρι τον Οκτώβριο.

Η γενική συνέλευση παράλληλα ενέκρινε την είσοδο στην Ομοσπονδία επτά νέων μελών (παρά τα παράπονα που εξέφρασαν αντιπρόσωποι ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι προβλέψεις του καταστατικού). Τα σωματεία «Περίστας», «Παγκερκυραϊκός», η PanathaUSA, ο πολιτιστικός οργανισμός Synthesis, «Θανιωτών Λήμνου», «Ανδρος» και «Αγρίνιο».

Η γενική συνέλευση εξέλεξε άνευ ανθυποψηφίου μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής, το Γιώργο Παράλαιμο (παραιτήθηκε ο έτερος υποψήφιος Γιάννης Καλτσάς). Θα καταλάβει τη θέση του Βασίλη Πετράτο, ο οποίος ως πρώτος επιλαχών στις περυσινές εκλογές, θα αντικαταστήσει στο διοικητικό συμβούλιο τον παραιτηθέντα κ. Ανδρεόπουλο.

Ανοίγοντας τη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ευχαρίστησε όλους για την συμμετοχή και στήριξη της εθνικής παρέλασης, που χαρακτήρισε επιτυχημένη. Ιδιαίτερη μνείναι στο πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλη Γουρνέλο, στον Θανάση Αρώνη, το Βασίλη Εγγλέζο, το Γιώργο Κίτσιο. το Σπύρο Βασιλάκη, το Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Κώστα Πηγή κ.α.

Ευχαριστίες απηύθυνε και προς τον σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί», για την χειρονομία να προσκαλέσει μετά την παρέλαση τους υπεύθυνος, μαζί με ορισμένα σωματεία, για να ευχαριστήσει την Ομοσπονδία για τη διοργάνωση και το έργο της.

«Κάναμε το καλύτερο που μπορέσαμε. Εκείνο που έχει σημασία είναι κάθε χρόνο να βάζουμε κι ένα λιθαράκι και να καθιερώνουμε κάτι καινούργιο», είπε ο κ. Γαλάτουλας, επισημαίνοντας τις σημαίες που τοποθετήθηκαν και πάλι φέτος στην 5η Λεωφόρο και την φωταγώγηση του Empire State Building.

Σημείωση επίσης την ευρύτερη φέτος κάλυψη από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την οποία και απέδωσε στο ότι τελετάρχης ήταν ο κυβερνήτης Αντριο Κουόμο, που πρόσφατα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στην Ομοσπονδία.

«Ήταν πολύ σημαντικό ότι παρέλασαν μαζί, ο κυβερνήτης Μάριο Κουόμο, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ Ντιμπλάσιο κι ο γερουσιαστής Σούμερ», είπε.

Ταυτόχρονα, επισήμανε πως αν και δεν υπήρχαν τα ίδια έσοδα με την περυσινή, η παρέλασε ήταν επιτυχημένη.

Όπως ανέφερε ο ταμίας της επιτροπής παρελάσεως, Σπύρος Βασιλάκης, έχουν κατατεθεί στην τράπεζα 331.518 δολάρια. Από τα λαχεία εισπράχθηκαν 75.000. Από το ράδιοθον 3.640 και οφείλονται 8.000. Από το τέλεθον 12.395 και απομένουν 5.280. Το συνολικό ποσό του λευκώματος είναι 93.780 κι έχουν εισπραχθεί 69.650.

Είπε ακόμη πως το κόστος του Χίλτον ήταν 78.000 και του Terrace on the Park 18.850.

Στην εισήγησή του ο Πέτρος Γαλάτουλας τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί Ταμείο Κοινωνικής Προνοίας, για την ανακούφιση ατόμων που έρχονται και ζητούν βοήθεια, έχοντας χάσεις δουλειές και σπίτια.

Μίλησε ακόμη για προσπάθειες που καταβάλλει η Ομοσπονδία για εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε δημόσια σχολεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το Σχολείο Πίτερ Βαλόν στην Αστόρια, όπου θα δοθούν και βιβλία ελληνικών.

Τέλος, επανέλαβε την βούληση της Ομοσπονδίας να βοηθήσει στις προσπάθειες για δημιουργία Ταμείου Ελληνικής Παιδείας.

Ενταση προκλήθηκε μεταξύ του προέδρου Πέτρου Γαλάτουλα και του αντιπροέδρου Τιμολέοντα Κακούρου, όταν ο τελευταίος υπενθύμισε απόφαση της περασμένης γενικής συνέλευσης να ενημερώσει του αντιπροσώπους ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, για την υπόθεση της αγωγής σε βάρος του οργανισμού που κατέθεσε αντιπρόσωπος. Η νομική υπόθεση θα συνεχιστεί το Σεπτέμβριο με λήψη καταθέσεων από τους συνηγόρους, ενώ η χωριστή αγωγή του κ. Μαστροκυριάκου σε βάρος του κ. Γαλάτουλα, θα αρχίσει να εκδικάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – τον Ιούλιο.

Στη συνέλευση έγινε επίσης ενημέρωση από τον πρώην πρόεδρο, αρχιτέκτονα Γιώργο Γεωργόπουλο, για την πορεία των έργων του κλιματισμού. Ο κ. Γεωργόπουλος εξέφρασε απογοήτευση για την μεγάλη καθυστέρηση, καθώς κλείνουν δύο χρόνια κι ακόμη δεν έχει ο ίδιος ελέγξει τη λειτουργία του συστήματος.

«Δεν αποκλείεται να λειτουργεί, όμως εγώ δεν το έλεγξα ακόμη», είπε, επισημαίνοντας ότι ίσως ο εργολάβος που ανέλαβε να μην ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας το έργο, που κανονικά έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες.

Μίλησε ακόμη και τους υπόλοιπους ελέγχους που χρειάζεται να γίνουν για την παράδοση του έργο και τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνει καμία πληρωμή, αν δεν λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Προέβη τέλος σε εισηγήσεις για τα υπόλοιπα έργα που θα πρέπει να γίνουν και τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί στις προσφορές, για αποφυγή παρομοίων προβλημάτων