Εγκαίνια της επέκτασης του κτηρίου και εορτασμός των 10χρονων του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ στο Μπρούκλιν

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Πηγή: greeknewsonline.com

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η τελετή των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Hellenic Classical Charter School (Ελληνικού Κλασικού Σχολείου Τσάρτερ) στο Μπρούκλιν κι ο εορτασμός των δέκα χρόνων του σχολείου, που στεγάζεται σε χώρους που ενοικιάζει η Κοινότητα Κοίμησης της Θεοτόκου Μπρούκλιν.

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν προσθήκη και ανακαίνιση των αιθουσών και εργαστηρίων, το νέο υπερσύγχρονο γυμναστήριο κ.α, τα οποία ολοκληρώθηκαν σε δύο χρόνια. Στο σχολείο πλέον μπορούν να φοιτούν 510 μαθητές, από τα προνήπια μέχρι την 8η τάξη.hellenic-charter-770x470

Ήταν μια γιορτή με πρωταγωνιστές όλους, τους μαθητές και τους γονείς τους, τους δάσκαλους και τη διεύθυνση, τη διοίκηση του σχολείου, αλλά και τους ανθρώπους της κοινότητας της Κοίμησης, στην οποία στεγάζεται το σχολείο. Μια γιορτή ύμνος για τον ελληνικό πολιτισμό, κουλτούρα και γλώσσα, αλλά την αριστεία στην εκπαίδευση που έχει κατακτήσει επάξια το Τσάρτερ, με τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών του, που το φέρνουν ψηλά στον κατάλογο των σχολείων της Νέας Υόρκης.

«Εδώ συμβαίνει ένα θαύμα στην 5η Λεωφόρο. Όχι μόνο γιατί ζουν πολύ Ελληνες, αλλά γιατί το σχολείο σας βγάζει ακόμη περισσότερους. Αν όλοι ακολουθούσαν τις ελληνικές αξίες, ο κόσμος μας θα ήταν ειρηνικός», είπε ο τέως πρόεδρος του διαμερίσματος του Μπρούκλιν και γνωστός φιλέλληνας, Μάρτι Μάρκοβιτς, συνοψίζοντας με λίγα λόγια το νόημα του έργου Destiny Fulfilled (Η εκπλήρωση του πεπρωμένου), που παρουσίασαν οι μαθητές του σχολείου (το έγραψε και δίδαξε ο Πέτρος Φουρνιώτης, με συμμετοχή της Ανθούλας Κατσιματίδη στο ρόλο της Πυθείας. Ένα έργο εμπνευσμένο από το χρησμό της Πυθείας προς τον Περικλή, σχετικό με την επιβίωση της Αθήνας, αλλά διασκευασμένο ως προς την επιβίωση του Ελληνισμού. Ο οποίος επιβιώνει ανά τους αιώνες χάρη στις επιστήμες, στις τέχνες, τα γράμματα και τη Δημοκρατία, που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα.

«Η χρονική αυτού του εορτασμού δεν θα μπορούσε να είναι τελειότερη», είπε η διευθύντρια του σχολείου, Χριστίνα Τετώνη, ανοίγοντας την εκδήλωση.

«Η ιστορία μας ξεκίνησε σχεδόν πριν δέκα ακριβώς χρόνια, όταν ο Τσαρλς Καπετανάκης, ο Χάρβι Νιούμαν κι ο Νίκος Λεονάρδος ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να ανοίξουν ένα σχολείο τσάρτερ, στο οποίο θα διδάσκει Ελληνισμό, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και την ατελείωτη υποστήριξη της Κοινότητας Κοίμησης της Θεοτόκου. Δέκα χρόνια αργότερα και μετά την πλήρη ανανέωση της άδειας λειτουργίας ως τσάρτερ, βρισκόμαστε εδώ έχοντας πολλά να γιορτάσουμε».

Η κ. Τετώνη έπλεξε το εγκώμιο της ομάδας των συνεργατών της για τη σκληρή συλλογική δουλειά που καταβάλλουν, χάρη στην οποία μορφώνουν παιδιά από διάφορες κοινότητες της Νέας Υόρκης.

Εγιναν αναγνώστες, συγγραφείς, μαθηματικοί, φυσικοί, ιστορικοί, καλλιτέχνες, μουσικοί και στοχαστές και πάνω απ’ όλα, οι δάσκαλοί μας διασφάλισαν ότι είναι έτοιμοι για πανεπιστήμιο και επαγγελματική σταδιοδρομία», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας την αγάπη του διδακτικού προσωπικού προς τους μαθητές, η κ. Τετώνη είπε πως καθώς προσβλέπω να χαιρετίσει να παιδιά του νηπιαγωγείου που πρωτοπηγαίνουν σχολείου, πριν το καταλάβει έχουν φτάσει στην 8η τάξη κι έχουν γίνει δεκτά στα καλύτερα λύκεια της πόλης. Και το φθινόπωρο αρκετά επιστρέφουν αν κι έχουν αποφοιτήσει, για να πουν τις ιστορίες τους.

«Γιατί είμαστε όλοι μια οικογένεια», είπε, αποσπώντας τα χειροκροτήματα όλων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Γιώργος Σβώκος, στέλεχος της AMRI και εκτελεστής του κληροδοτήματος «Αγνή Βάρη», έκανε τα αποκαλυπτήρια της εξέδρας του γυμναστηρίου, που θα χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις, που ονόμασε «Κωνσταντίνος και Κάρι Τετώνης», προς τιμή των πεθερικών της διευθύντριας του σχολείου.

Πανευτυχής και ταυτόχρονα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ, Τσαρλς Καπετανάκης, είπε πως η ομορφιά του εγχειρήματος με το σχολείο ήταν οι πολλοί εταίροι, οι πολλοί συμμετέχοντες κι οι πολλοί ιδιοκτήτες του ελληνικού πνεύματος που αυτό εκφράζει.

«Ξεκινήσαμε πριν 13 χρόνια, όταν συναντήσαμε τον Harvey Newman (Σ.Σ. εκπαιδευτικός υπεύθυνος στο δ.σ.) και τα υπόλοιπα πήραν απλά το δρόμο τους», είπε ο Τσαρλς Καπετανάκης, ευχαριστώντας όσους όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του σχολείου, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της διευθύντριας Χριστίνα Τετώνη, για τη δουλειά της στο σχολείο αλλά και τη συνεργασία της με τις διάφορες κοινότητες.

«Είναι το συλλογικό όραμα του διοικητικού μας συμβουλίου για το σχολείο αυτό, όχι απλά οι μαθητές να συνεχίσουν το ελληνιστικό πνεύμα, αλλά και να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω των αμερικανών. Δεν είμαι απόλυτα βεβαίως πως θα συμβεί αλλά, αλλά είναι δυνατό. Θα γίνουν γιατροί, δικηγόροι, κάποιοι απ’ αυτούς κάποια μέρα θα γίνουν μέλη του Κογκρέσου, ή και της κυβέρνησης», είπε αποσπώντας τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, επισήμανε ότι είναι συγκινητικό να βρίσκεται κανείς ανάμεσα σε νέους μαθητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα στην καθημερινή τους ζωή και συνεχάρη το σχολείο για την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης.

«Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μου, αυτή η εξέλιξη δίδει σε μας πολύτιμη ελπίδα. Βλέπουμε την επιτυχία σας ως συμβολισμό. Είναι το ισχυρό μήνυμα ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Τα παιδιά μας. η νέα γενιά. είναι το μέλλον κάθε χώρας και μόνο όταν τους μεταβιβάσουμε τις παγκόσμιες αξίες του Ελληνισμού, μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ. Η ταυτότητά μας κι η κληρονομιά μας για τον δυτικό πολιτισμό είναι η προστιθέμενη αξία της μικρής μας χώρας, στην οποία πρέπει να επενδύσουμε».

Χαιρέτισαν ακόμη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοίμησης της Θεοτόκου,. Αντζελο Μάλλας, οι πολιτειακοί βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Φελίξ Ορτίζ, εκπρόσωποι του πολιτειακού γερουσιαστή Γκόλντιν και του προέδρου του διαμερίσματος, εκπρόσωπος του Γραφείου Παιδείας του Δήμου Νέας Υόρκης κ.α.

Στους παρευρισκόμενους, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας της Κοίμησης, π. Δαμασκηνός Γκανάς και πολλοί παράγοντες της κοινότητας της Κοίμησης, γονείς κ.α.

Την σχολική εφορία (διοικητικό συμβούλιο) του Ελληνικού Σχολείου Τσάρτερ απαρτίζουν οι: Τσαρλς Καπετανάκης (πρόεδρος), Νίκος Λεονάρδος (ταμίας). Harvey Newman (γραμματέας, αρμόδιος εκπαιδευτικών) και τα μέλη Ντιν Αγγελάκος,. Εφη Λέκκα, Νικηφόρος Μάθιους, Δρ. Λιάνα Θεοδωράτου.

Πέραν της διευθύντρια του σχολείου, στη διεύθυνση συμμετέχουν: Τζόι Πετράκου (διεύθυνση λειτουργικών θεμάτων), Νατάσα Καμπάν (υποδιευθύντρια) και Αναστασία Ετοιμος (Σύμβουλος προσανατολισμού).