29χρονος Έλληνας γραφίστας αποτυπώνει σε χαρτονομίσματα την ελληνική κρίση

Έναν μοναδικό τρόπο βρήκε ένας 29χρονος Έλληνας γραφίστας, ο Στέφανος,  για να αποτυπώσει την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτυπώνει πάνω στα χαρτονομίσματα μορφές ζητιάνων και απελπισμένων ανθρώπων της οικονομικής κρίσης. Η φήμη του, μάλιστα, έχει φτάσει μέχρι το Βρετανικό Μουσείο που του ζήτησε δύο από τα έργα του για να τα εκθέσει στην μόνιμη συλλογή του!

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, όταν παραθέριζε στην Αίγινα. Η είδηση ότι ένας συμπατριώτης του αυτοκτόνησε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δοκίμασε μέσα του τη λύπη, το θυμό, αλλά και τον ενέπνευσε.

«Τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα για να τα αγνοήσω. Πήρα ένα στυλό και ζωγράφισα πάνω σε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ» λέει ο Στέφανος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Το πρώτο του σκίτσο έδειχνε έναν άνθρωπο κρεμασμένο από μια αψίδα. Από τότε έχει ζωγραφίσει σε εκατοντάδες χαρτονομίσματα του ευρώ, απεικονίζοντας αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται σε οικονομική κρίση: αυτοκτονίες, επαίτες, αναρχικούς και τράπεζες που καταρρέουν. «Εμπνέομαι από αυτά που ακούω στα δελτία ειδήσεων και στη συνέχεια τα αποτυπώνω στα χαρτονομίσματα» λέει.

Μάλιστα, επειδή αυτή η πράξη από νομικής άποψης είναι παράνομη, ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να μην δώσει τα πλήρη στοιχεία του στη συνέντευξη. Πάντως, ο Στέφανος λέει πως μέχρι τώρα ουδείς από τις Αρχές τον έχει ενοχλήσει.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό μαύρο στυλό διαρκείας, ζωγραφίζει πάνω σε όλα τα χαρτονομίσματα από 5ευρώ μέχρι και αυτά των 500 ευρώ. Αφού τα ζωγραφίζει, ο Στέφανος τα σκανάρει, «ανεβάζει» κάποια στην ιστοσελίδα του και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές του συναλλαγές στην Αθήνα! Μάλιστα με ένα ζωγραφισμένο 500εύρω, πλήρωσε το ενοίκιό του!

 

newego_LARGE_t_1101_54495002_type12128.jpg

newego_LARGE_t_1101_54495005_type12128.jpg
newego_LARGE_t_1101_54495003_type12128.jpg

newego_LARGE_t_1101_54495004_type12128.jpg