Κρις Σπύρου: Η Χίλαρι είναι Φιλέλληνας!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ως ένθερμη φίλη της Ελλάδος, με καλή γνώση των προβλημάτων αλλά και των εθνικών αιτημάτων της γενέτειρας, περιγράφει την Χίλαρι Κλίντον, πρώην Υπουργό Εξωτερικών  και πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και νυν υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο πρώην Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμπσάιρ, ομογενής πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Panhellenic post, ο κ. Σπύρου, που συνδέεται με προσωπική φιλία με το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον,  δηλώνει πολιτικά υποστηρικτής της υποψηφιότητας Χίλαρι, ενώ πριν από περίπου 1 1/2 χρόνο είχε ιδρύσει Επιτροπή με την ονομασία “Run Hilary, Run” προκειμένου να πείσει την Χίλαρι να διεκδικήσει την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, προεξοφλώντας ότι “θα είναι μία καλή Πρόεδρος”.

Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε κινητικότητα η εκστρατεία για την συλλογή χρημάτων για την προεκλογική καμπάνια της υποψηφιότητας Χίλαρι. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας τον οποίο η Χίλαρι Κλίντον φέρεται αποφασισμένη να δώσει, από κοινού με τους υποστηρικτές της, με επικεφαλής έναν άλλο φίλο του Κρις Σπύρου, τον επίσης ελληνο-αμερικανό πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και σύμβουλο πολλών προέδρων, Τζον Ποντέστα!

Στην συνέντευξή του ο κ. Σπύρου μιλάει ακόμα για το Κυπριακό και το Σκοπιανό, ενώ για την επιστολική ψήφο υποστηρίζει ότι δεν δίδεται από την ελληνική πολιτική ηγεσία στους Απόδημους Έλληνες,  “διότι δεν υπάρχει λίστα Αποδήμων ψηφοφόρων”.CIMG3608_final

Τέλος, υποστηρίζει πως όταν η Χίλαρι εκλεγεί Πρόεδρος της Αμερικής, ο ίδιος θα τη συνοδεύσει σε ταξίδι-επίσκεψη στην Αθήνα, ανταποδίδοντας έτσι και τις ευχαριστίες της “για τη μεγάλη στήριξη που έχει από τους ελληνο-αμερικανούς ψηφοφόρους”.

 Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Κύριε  Σπύρου, πριν από δύο χρόνια ιδρύσατε στο Νιού Χαμπσάιρ την πρώτη Επιτροπή Αμερικανών ψηφοφόρων για την προώθηση της Χίλαρι Κλίντον ως υποψηφίας για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σήμερα η Χίλαρι Κλίντον είναι επισήμως υποψήφια. Πώς νιώθετε σήμερα;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Ακριβώς όπως το είπατε κ. Μαλασπίνα. Πράγματι το 2013 ξεκίνησα την πρώτη Επιτροπή Αμερικανών ψηφοφόρων για να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την Χίλαρι Κλίντον να πάρει την μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στις εκλογές του 2016.

 Η Επιτροπή μας την οποία επίσημα καταθέσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Πολιτεία του Νιου Χαμπσάιρ όπου διεξάγεται η πρώτη προκριματική εκλογή και είναι η πιο κρίσιμη από όλες, είχε σκοπό να πείσουμε την Χίλαρι Κλίντον να είναι υποψήφια για την Προεδρία. Και αυτό το πετύχαμε. Τώρα πρέπει να εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε και την εκλογή της!

ΡΗΡ: Θα ηγηθείτε του προεκλογικού της αγώνα στην Πολιτεία σας;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Εγώ προσωπικά, που είμαι φίλος της και πολιτικά υποστηρικτής της,  ήθελα μαζί με τους άλλους στην Επιτροπή, να εξασφαλίσουμε την πρωτιά για τη Χίλαρι, έτσι ώστε να μην υπάρξει ουσιαστικά ανταγωνισμός Δημοκρατικών παραγόντων για το Χρίσμα.  Μιλάω για  θεσμικό, όχι για αδέσποτο πολιτικό παράγοντα.

Επομένως, πετύχαμε και τα δύο!crop2

ΡΗΡ: Τι εννοείτε;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Όταν ανακοίνωσε η Χίλαρι  την υποψηφιότητά της, ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση της Επιτροπής μας, γνωρίζοντας ότι χιλιάδες Αμερικανών ψηφοφόρων όχι μόνο της Πολιτείας μας, αλλά και  όλης της Αμερικής και του εξωτερικού, είχανε γίνει μέλη της Επιτροπής  και στηρίζανε την πιθανή υποψηφιότητά της, την έπεισαν να το κάνει.

Το δεύτερο που κατορθώσαμε είναι ότι κανένας άλλος σημαντικός Δημοκράτης δεν είναι ανταγωνιστής της Χίλαρι  στις προκριματικές εκλογές. Όπως την τελευταία φορά με τον Ομπάμα και τους τέσσερις άλλους σημαντικούς  Δημοκρατικούς που ήταν συνυποψήφιοι και αντίπαλοί της.

Γι’ αυτούς τους λόγους θα βρεθεί η Χίλαρι στην τελική εκλογική αναμέτρηση ισχυρή και οικονομικά πιο  ικανή να κάνει τον όποιο Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο «με τα κρεμμυδάκια», όπως λένε στο χωριό μου. Και αυτό θα κάνει!

ΡΗΡ: Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή την ώρα η καμπάνια της κυρίας Κλίντον;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Τώρα ξεκινάει μια άλλη πιο στοχευμένη καμπάνια της οποίας ο αρχηγός τυγχάνει να είναι ο Ελληνο-αμερικανός πρώην Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και σήμερα κορυφαίος Σύμβουλος του Μπαράζ Ομπάμα, ο φίλος μου Τζον Ποντέστα. Η μάνα του είναι από το Λεωνίδιον Αρκαδίας, εκεί όπου παράγουν τις καλύτερες μελιτζάνες στον κόσμο και τους πιο άξιους συμβούλους του Προέδρου της Αμερικής!

Η φάση που είναι τώρα η καμπάνια είναι η συλλογή της οικονομικής βοήθειας. Και νομίζω όταν θα τελειώσει αυτή η φάση –τουλάχιστον το πρώτο τετράμηνο- θα δείξει πόσο ισχυρή  οικονομικά θα είναι η καμπάνια της Χίλαρι.

ΡΗΡ: Νομίζετε θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Αυτό που πρέπει να κατορθώσουμε είναι να έχουμε την ίδια οικονομική ευκαιρία που θα έχει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, γιατί σίγουρα  έχουμε περισσότερες ψήφους! Πιστεύω ότι όλα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, Ότι η πολιτική σκηνή όπως διαμορφώθηκε μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα  βοηθά την Χίλαρι. Η κατανομή των ψήφων, επίσης.

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία  των Αμερικανών πολιτών στηρίζουν τις απόψεις και τα προγράμματα και την πολιτική φιλοσοφία της Χίλαρι και στην πρώτη Τρίτη, μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  θα έχουν την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και θα την λένε Χίλαρι Κλίντον.

ΡΗΡ: Αντικειμενικά, θεωρείτε καλή την υποψηφιότητα της Χίλαρι;

ΚΡΙΣ  ΣΠΥΡΟΥ: Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε καλύτερη υποψήφια στην Αμερική από την Χίλαρι  για να διεκδικήσει τον τίτλο ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην Αμερική, πιο ικανή, πιο προετοιμασμένη και πιο κοινωνικά ευαίσθητη.“

ΡΗΡ: Οι Ελληνο-αμερικανοί θα στηρίξουν τη Χίλαρι;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Πιστεύω ότι η ελληνο-αμερικανική παροικία  πρώτα στην Πολιτεία μου στο Νιού Χάμπσαϊρ,  που στήριξε με 90% και πάνω την υποψηφιότητα της Χίλαρι το 2008, θα την στηρίξει τώρα με 100% όχι μόνο στην προκριματική, αλλά και στην τελική εκλογή. Όπως πιστεύω ότι θα κάνει η πλειοψηφία των ελληνο-αμερικανών ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.CIMG0593a

ΡΗΡ: Θα ηγηθείτε της προεκλογικής εκστρατείας στην ελληνο-αμερικανική παροικία;

ΚΡΙς ΣΠΥΡΟΥ: Εγώ υποσχέθηκα τη Χίλαρι ότι δεν θα αφήσω ψήφο και δεν θα αφήσω τσέπη συνδρομής απείραχτη μέχρι την τελευταία εκλογική αναμέτρηση η οποία θα είναι την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου 2016, όπως ήδη σας έχω πει.

 ΡΗΡ: Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνισμός από μία Προεδρία της Χίλαρι Κλίντον;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Η Χίλαρι είναι Φιλέλληνας! Γνωρίζει πάρα πολύ καλά την Ελλάδα. Γνωρίζει την ιστορία της. Τα επιτεύγματά της. Γνωρίζει τους συμμαχικούς δεσμούς που μας συνδέουν. Και γνωρίζει τα σημερινά προβλήματα της γενέτειρας. Η Χίλαρι γνωρίζει και την προσφορά των ελληνο-αμερικανών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Αμερικής.

Ψήφος για τη Χίλαρι εστί στήριξη μιας μεγάλης Φίλης της Ελλάδας.

 ΡΗΡ: Δεν φοβάστε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα αγωνισθεί για το ποιος θα είναι ο πιο αντιλαϊκός και ο ποιος ακροδεξιός του κάθε δεξιού. Στο τέλος πιστεύω ότι θα αναδειχθεί ένας από τους 10-15 πιθανούς υποψηφίους που θα βάλουν υποψηφιότητα, ο οποίος θα πλέει σε πολύ περιορισμένο πολιτικό περιβάλλον. Και θα χάσει πανηγυρικά την εκλογή του το Νοέμβριο του 2016.

ΡΗΡ: Μα, δύο τετραετίες είναι στην αντιπολίτευση οι Ρεπουμπλικάνοι. Πόσο ακόμη;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Οι υποψήφιοι Ρεπουμπλικάνοι είναι όμηροι της ακροδεξιάς. Όπως το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν όμηρος της ακροαριστεράς το 1972, με τον Mac Govern. Και όταν είσαι πολύ προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, πέραν του ότι γέρνεις και πέφτεις από το φράκτη, περιορίζεις το πολιτικό τοπίο. Και μπορεί να πάθεις ό,τι πάθαμε εμείς οι Δημοκράτες το 1972 όταν χάσαμε 49 από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ!

ΡΗΡ: Η παγκόσμια ειρήνη τι μπορεί να περιμένει από πιθανή νίκη της Χίλαρι Κλίντον;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ:  Πάντα να θυμάσαι ότι μία γυναίκα είναι δεκάδες φορές πιο ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά από έναν άνδρα στην εξουσία. Και δεν θυσιάζει τα παιδιά άλλης μάνας άσκοπα…

ΡΗΡ: Ισχύει αυτό για τη Θάτσερ και την Μέρκελ;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Δεν ήταν η Θάτσερ και δεν είναι  η Μέρκελ χειρότερες από τον Τόνι Μπλέρ… Η Θάτσερ δεν θα πήγαινε ποτέ στο Ιράκ.

Πιστεύω ότι αφού το όνομα και ο τίτλος της ειρήνης ανήκουν σε γυναίκα, η ειρήνη δεν έχει να φοβηθεί από τον …εαυτό της τίποτα!

ΡΗΡ: Κυπριακό. Τι θα πράξει για αυτό η Χίλαρι Κλίντον εάν εκλεγεί;Chris Spirou

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Το Κυπριακό έχει λυθεί! Το Κυπριακό είναι θέμα της Ευρώπης!  Η Ευρώπη επιτρέπει κατοχικά στρατεύματα σε έδαφος της Ευρώπης! Ολόκληρη η Κύπρος έχει ενταχθεί στην Ευρώπη. Δεν είναι η μισή. Επομένως, αυτό το κομμάτι της Ευρώπης είναι υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή!

Αν ήταν στην βόρειο Ιταλία ο τουρκικός στρατός, θα τον αφήναν; Επομένως, το πρόβλημα λύθηκε. Τώρα εάν θέλουν εκείνοι να μην είναι μέλος της Ευρώπης και να έχουν στρατιωτικά στρατεύματα κατοχής,  ας τους αφήσουν.  Έως ότου συνέλθει και η Τουρκία…

ΡΗΡ: Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Το Σκοπιανό; Μα αν θυμάμαι καλά, το 1993 η ελληνική κυβέρνηση τους έδωσε την ονομασία Μακεδονία. Και είπανε στη διαιτησία  την οποία τους υποσχέθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, να λύσουν το πρόβλημα. Τους  το είπε τότε η ελληνική κυβέρνηση.  Η ελληνική κυβέρνηση το 1993 με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη δέχθηκε να ονομαστεί η Νοτιοσλαβία με όνομα που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Εφόσον το μόνο που είναι σχετικό στην ονομασία είναι η λέξη Μακεδονία, ρωτείστε τα Ηνωμένα Έθνη και την ελληνική κυβέρνηση πως πάνε οι διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο συνεταιρισμός, ελληνικής κυβέρνησης – Ηνωμένων Εθνών.

ΡΗΡ: Ας επιστρέψουμε στα της εκλογής, θα γίνει προεκλογικός αγώνας και εκτός Αμερικής;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Υπάρχουν αρκετοί Αμερικανοί και Ελληνο-αμερικανοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη  που ψηφίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα. Θα γίνει παγκόσμια προσπάθεια. Ο πρόεδρος των προέδρων του Δημοκρατικού κόμματος, ήταν πρώην  διευθυντής του γραφείου μου. Το οργανωμένο κομματικό στοιχείο μας, θα εξασφαλίσει σε όλους όσους θέλουν να ψηφίσουν Χίλαρι, να μπορούν να το κάνουν. Λέγεται «εξ αποστάσεως». Δηλαδή, αδυνατώ να είμαι παρών για τους εξής λόγους και σου στέλνουν το ψηφοδέλτιο…

ΡΗΡ: Οι Έλληνες Απόδημοι ακόμη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου από εκεί που ζουν…

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιστολική ψήφος  γιατί δεν υπάρχει λίστα ψηφοφόρων… Εμένα η οικογένειά μου είναι στο χωριό  καταγραμμένοι ακόμη… Και έχουν φύγει όλοι πριν το 1960…

ΡΗΡ: Αν εκλεγεί η Χίλαρι η επόμενη Πρόεδρος της Αμερικής, θα μεσολαβήσετε να επισκεφθεί την Ελλάδα;

ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Αν θα μεσολαβήσω; Μόνο θα μεσολαβήσω; Θα έρθω μαζί της! Υπάρχει κανένα θέμα!  Και όχι μία φορά μόνο! Η Χίλαρι ξέρει τη στήριξη και εμού και της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνο -αμερικανών ψηφοφόρων. Και στην πρώτη πολιτεία, όπως σου είπα, έχω στρατιά ολόκληρη υποστηρικτών της Χίλαρι. Και αναλογικά είμαστε πολύ δυνατοί και παραγωγικοί. Όλοι μας επηρεάζουμε κάποιον αριθμό ψηφοφόρων. Για τις ψήφους θα θυμάσαι: τις μαζεύεις σαν τα κάστανα ένα-ένα… Ένα-ένα κάστανο γεμίζει ο ντορβάς, μία-μία ψήφο γεμίζει η κάλπη…