«Μπότες των ΗΠΑ» στη Συρία: Η επιχείρηση κατά της ηγεσίας της ISIS

Βαγδάτη

Απομάκρυνση των ΗΠΑ από την μέχρι τώρα στρατηγική αποκλειστικά για επιδρομές συνιστά η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων που κατέληξε στο θάνατο του ηγετικού στελέχους της ISIS Αμπού Σαγιάφ. Στην επιχείρηση έγιναν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μάχες σώμα με σώμα.H εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, και ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι δεν ενημέρωθηκε η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία «δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το εάν η επιχείρηση ανοίγει νέο κεφάλαιο με χερσαίες στοχευμένες επεμβάσεις και στη Συρία μένει να φανεί.

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων που ανακοινώνεται δημόσια. Μέχρι στιγμής, γνωστή ήταν μόνο η αποτυχημένη επιχείρηση για απελευθέρωση ξένων ομήρων που κρατούσαν οι τζιχαντιστές -ανάμεσά τους φέρεται να ήταν και ο Τζέιμς Φόλεϊ, το πρώτο θύμα στο αρρωστημένο «σίριαλ» με τους αποκεφαλισμούς σε βίντεο.

Εξαιτίας της δύσκολης πρώτης εκστρατείας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η αμερικανική ηγεσία είναι εξαιρετικά διστακτική να εμπλακεί ξανά με χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο της Μέσης Ανατολής. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει, όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές με στόχο την ISIS αρχικά στο Ιράκ και μετά στη Συρία, πως δεν θα πατήσουν «μπότες στο έδαφος», αν και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλάκις αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων όπως αυτή που κατέληξε στο θάνατο του Αμπού Σαγιάφ.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιχείρηση έγινε από τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν βάση στο Ιράκ. Οι ιρακινές αρχές, σημείωσε, ήταν ενήμερες για την επιχείρηση, όμως όχι και η Δαμασκός -στην επικράτεια της οποίας έγινε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συντοντίστηκε με το συριακό καθεστώς και ούτε και το ενημέρωσε εκ των προτέρων για την επιχείρηση» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίαν.

«Έχουμε προειδοποιήσει το καθεστώς του Άσαντ να μην παρέμβει στις επιχειρήσεις μας εναντίον της ISIL» συνέχισε η εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Reuters, καταλήγοντας: «Το καθεστώς του Άσαντ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει εταίρος στη μάχη εναντίον της ISIL».

Αρχικά, η συριακή τηλεόραση είχε αναφέρει σε έκτακτη είδηση πως συριακή επιχείρηση είχε καταλήξει στο θάνατο του «υπουργού πετρελαίου» της ISIS -αναφερόμενη στον Αμπού Σαγιάφ- και άλλους 19 μαχητές, αλλά στη συνέχεια δεν επανήλθε.

Η ανεξάρτητη συριακή ομάδα «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» επίσης επιβεβαίωσε επιχείρηση στα ανατολικά με εμπλοκή εναέριων μονάδων και υποστηρίζει ότι η αρχική αναφορά στη συριακή τηλεόραση, η οποία και δεν είχε συνέχεια, ήταν προσπάθεια να αποδοθεί στις συριακές δυνάμεις η αμερικανική επιχείρηση.

Τυνήσιος ο Αμπού Σαγιάφ, στα χέρια των ΗΠΑ η σύζυγός του

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η επιχείρηση έγινε με επίλεκτες ομάδες της Δύναμης Δέλτα και ενέπλεξαν ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk και αεροσκάφη V-22 Osprey στην περιοχή του Ντέιρ αλ Ζορ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Πεντάγωνο, η ομάδα μεταφέρθηκε από το Ιράκ στο σημείο που βρισκόταν ο Αμπού Σαγιάφ με στόχο να τον συλλάβει ζωντανό. Το ηγετικό στέλεχος της ISIS «σκοτώθηκε όταν στράφηκε εναντίον των δυνάμεών μας» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.

Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τζιχαντιστές μαχητές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Δεν υπήρξαν απώλειες ή τραυματισμοί στις τάξεις της αμερικανικής ομάδας, η οποία και επέστρεψε στη συνέχεια στο Ιράκ.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθη και η σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ, η οποία κρατείται πλέον στο Ιράκ.

Ο Αμπού Σαγιάφ είχε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έκτός του «στρατιωτικού» του ρόλου, διευθυντικό ρόλο στην πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από πηγές που έχει καταλάβει η ISIS -δραστηριότητα που είναι μεταξύ των κεντρικών για τη χρηματοδότησή της.

Το νεκρό ηγετικό στέλεχος της ISIS είχε τυνησιακή υπηκοότητα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αμερικανικός αξιωματούχος στο Reuters, και εκ των υστέρων ενημερώθηκε η κυβέρνηση της Τυνησίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η συζυγός του Ουμ Σαγιάφ -η πρώτη από τα υψηλά κλιμάκια της ISIS που συλλαμβάνεται- είχε και εκείνη ρόλο στη διεύθυνση της ISIS. Οι δύο τους φέρονται τέλος να κρατούσαν ως σκλάβα μία γυναίκα της κοινότητας των Γεζίντι, η οποία απελευθερώθηκε.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ