Here we go again: Η Ψήφος των Αποδήμων

ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης

Elmsford N.Y. 13.5.15

Μπορεί το θέμα να μην είναι επίκαιρο και μάλιστα σε αυτή τη περίοδο των συνεχών διαπραγματεύσεωνγια το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης και να θεωρηθούμε εγωϊστές και ανάλγητοι, ασχολούμενοι  τώρα με ένα τέτοιοθέμα. Αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω και να μην εκφράσω την αγανάκτησή μου για τον εμπαιγμό που κάθε νέα κυβέρνηση αισθάνεται ότι πρέπει να επιφυλάξει στους έξω της Ελλάδος Έλληνες, με την ανακίνηση του θέματος της ψήφου των Αποδήμων. Δεν το ζητήσαμε. Καθαρός εμπαιγμός, χωρίς τσίπα και χωρίς ίχνος ντροπήςνα μας κοιτάζουν στα μάτια, και να μας κοροϊδεύουν. Μας λένε πόσο ωραίοι Έλληνες είμαστε, μας θαυμάζουν για τις επιτεύξεις μας και  υποστηρίζουν ότι εμείς οι Απόδημοι αποτελούμε το άλλο μισό του παγκόσμιου Ελληνισμού. Πρόσφατα, όλη η κυβέρνησημε επικεφαλής το πρωθυπουργό, με κάθε επισημότητα, δέχτηκαν την ηγεσία της ΑΧΕΠΑ, τους επεφύλαξαν θερμή υποδοχή και ζήτησαν τη συμβολή τους για την επίλυση του δράματος που διέρχεται σήμερα η χώρα μας. Και παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μας παίρνει σοβαρά όσον αφορά το διακαίωμά μας να συμμετέχουμε στην εθνική εκλογική διαδικασία, όπως έχουν κάνει όλα τα κράτη του κόσμου για τους τους έξω της Επικρατείας κατοίκους τους.. Και διέρχονται κάθε τέχνασμα για να μη μπορέσουμε ποτέ να εκφραστούμε στη διαδικασία επιλογής των ηγετών της χώρας που στερηθήκαμε και που αγαπάμε περισσότερο από κάθε τί άλλο στη ζωή μας, πέρα από τις οικογένειές μας.

Επί κυβερμήσεως Κώστα Καραμανλή, ο τότε υπουργός εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας πρότεινε να μας δώσει δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή με τη εκλογή 3 βουλευτών εξωτερικού, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Επί της δεύτερης κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, ο τότε υπουργός εσωτερικών κ. Στυλιανίδης μας δίνει δικαίωμα ψήφου αλλά αυτή τη φορά μας προσφέρει 2 έδρες σαν αντιπρόσώπευσή μας στη Βουλή.

Έτσι λοιπόν τώρα, που έχουμε καινούργια κυβέρνηση, καινούργιο υπουργό Εξωτερικων και Εσωτερικών, καινούργιο Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, μας παρουσιάζουν ξεδιάντροπα πάλι καινούργιο σχέδιο για τη ψήφο των Αποδήμων. Έχει γίνει πια μια κακή συνήθεια, κάθε φορά, κάθε νέα κυβέρνηση να μας σερβίρει και κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό, προφανώς, για να μη πλήττουμε. Σύμφωνα με το παρόντα  Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, αυτή τη φορά, το όλο πρόγραμμα ξεκινά από την προϋπόθεση ότι  οι Απόδημοι θέλουν δικαίωμα ψήφου αλλά «δεν θέλουν με τη ψήφο τους να επηρεάζουν ριζικά τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν θέλουν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις». Και αυτές οι προϋποθέσεις έχουν προταθεί από εμάς, τους Αποδήμους. Έτσι είπε. Επειδή είμαστε ευγενείς και δεν θέλουμε να τον προσβάλουμε, πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτός ο ισχυρισμός ακούγεται λίγο παραπάνω από παράξενος. Δηλαδή, εμείς οι Απόδημοι να ζητήσουμε από τη κυβέρνηση να κάνει νόμο που οι ψήφοι μας να μη μετριούνται όπως των γηγενών. Πως θα γίνει δεν μας λέει. Από ότι ξέρουμε όμως, κάθε ψήφος ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Γι’ αυτό γίνονται. Πως μπορεί η ψήφος των Αποδήμων θα θεωρείται ουδέτερη;  Ή, το άλλο φαιδρόν. Επειδή η ψήφος μας δεν θα μετράει, οποιοσδήποτε που δηλώνει ότι είναι Έλληνας, σε όλα τα μέρη του κόσμου, θα μπορεί να ψηφίζει. Τάδε έφη ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού στο ραδιόφωνο KosmosFM, στηΝέα Υόρκη, τη Κυριακή 10.5.15. Παράξενα και ανεξήγητα πράγματα.  Είναι προφανές ότι εκείνο που επιδιώκουν  είναι να μας δώσουν το δικαίωμα μιας ψεύτικης ψήφου για να σταματήσουν να πληρώνουν πρόστιμα στην Ε.Ε., πρώτον και δεύτερον για να μας κλείσουν το στόμα.

Επειδή όλα όσα μας είπε ο κ. Γενικός δεν κρατάνε νερό, ας μου επιτρέψει να του υποβάλουμε μια άλλη πιο απλή πρόταση, που δεν θα είναι τόσο περίπλοκη και δεν θα χρειάζεται να αλλάξουν το Σύνταγμα. Π.χ. Αν ένας Απόδημος, την ημέρα των εκλογών, βρίσκεται στο χωριό του στην Ελλάδα, όπου είναι νόμιμα εγγεγραμένος στους εκλογικούς καταλόγους,  είναι φυσικό ότι θα μπορεί  να ψηφίσει. Όπως συνέβη στο Δήμο Νισύρου, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όπου ο Δήμαρχος εξελέγη από αποδήμους που κατέβηκαν ομαδικά, ειδικά για τις εκλογές από την Νέα Υόρκη. Βάσει λοιπόν αυτής της αλήθειας, το μόνο που  χρειάζεται να κάνει η παρούσα κυβέρνηση, είναι να νομοθετήσει, ώστε εμείς που είμαστε εγγεγραμμμένοι να μπορούμε να ψηφίζουμε στα χωριά μας, χωρίς να ταξιδεύουμε στα χωριά μας, αλλά από το σπίτι μας στο εξωτερικό. Και είναι πάρα πολύ εύκολο με την «επιστολική ψήφο». Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή και να εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους. Και επειδή η κυβέρνηση δεν διαθέτει 200 έδρες, είμαι βέβαιος  ότι η Αντιπολίτευση θα αναλογιστεί τις ευθύνες της και θα συμβάλλει με τη ψήφο της, ωστε, εμείς οι Απόδημοι, να μπορούμε να εκτελούμε το εκλογικό μας δικαίωμα, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες της Ελλάδος. Αλλά, αν παρ’ ελπίδα το νομοσχέδιο δεν περάσει λόγω άρνησης της Αντιπολίτευσης να συμβάλλει, τότε θα βρούν τη δικαιολογία να μεμφθούν την Αντιπολίτευση και να παρουσιαστούν στα μάτια μας σαν οι «καλοί».

Ας σταματήσουν λοιπόν οι εκάστοτε κυβερνώντες τις σοφιστίες και ας τολμήσουν να κάνουν το σωστό και το δίκαιο. Το αξίζουμε ή ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν.

Κ.Λ.