Τσίπρας στον ΣΕΒ: “Στην τελική ευθεία για συμφωνία αλλά… κάποιοι δεν τη θέλουν”

Στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ απηύθυνε ομιλία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

– Νωρίτερα είχε μιλήσει από το ίδιο βήμα και ο Αντώνης Σαμαράς

ΤΣΙΠΡΑΣ

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας. Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.
Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη. Διατηρώ την ελπίδα ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο από την Κομισιόν”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, για το σχέδιο της Κομισιόν που θα οδηγήσει σε συμφωνία

Και συνέχισε: “Πιστεύω οτι αυτές οι μέρες θα καταγραφούν ως επανεβαίωση της πεποίθησης για την Ευρώπη. Προϋπόθεση η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου. Συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη. Συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις”.

“Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε: “Πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας. Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν “ενάρετο κύκλο” ανάπτυξης. Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Και συνέχισε: “Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός. Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου. Απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας”.

“Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

“Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.
Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού”.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επίσης πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα “κόκκινα δάνεια” θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επίσης πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα “κόκκινα δάνεια” θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, πρόσθεσε: “Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας.
Ταυτόχρονα από καλύτερες θέσεις να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αναπτυξιακά και γεωπολιτικά. Όχι μόνο αδράχνοντας τις ευκαιρίες. αλλά δημιουργώντας και νέες.
Στο τέλος όλοι και όλες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα”.

Οι βασικοί άξονες

“Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.
Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών. Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος. Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής”.