Κυπριακό και Σούδα στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η αρμόδια για την Ευρώπη υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ συζήτησε χθες ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων ασφάλειας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Όπως είπε, σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι προσπάθειες του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καμμένο, στη συνάντηση συμφωνήθηκε κοινή δράση Ελλάδας-ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το θέμα και η σχετική προετοιμασία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

H αρμόδια Υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρωπαϊκής και Ευρασιατικής Πολιτικής, Βικτώρια Νούλαντ

H αρμόδια Υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρωπαϊκής και Ευρασιατικής Πολιτικής, Βικτώρια Νούλαντ

Όπως πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, στη συνάντηση «τονίσθηκε η ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαιρέτισαν την επανέναρξη των προσπαθειών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Μάλιστα, η κυρία Νούλαντ φέρεται να ρώτησε τον κ. Καμμένο αν συμφωνεί με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι προϋπόθεση για λύση στο Κυπριακό είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Ο κ. Καμμένος απάντησε ότι αυτή είναι η θέση του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εμφανίσθηκε θετικός στο να αποσύρει και η Ελλάδα τα δικά της στρατεύματα αν το κάνει η Τουρκία.
Ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς ήταν η λίστα των αιτημάτων για στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, «σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα και όσα χρειάζεται για να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», όπως δήλωσε ο υπουργός. Επίσης, η συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση «τονίσθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η δυτική αλληλεγγύη και υποστήριξη προς την Ουκρανία». Η αμερικανίδα υφυπουργός, μάλιστα, εξέφρασε σύμφωνα με ελληνικές πηγές απορία για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία, για να λάβει τη διαβεβαίωση του κ. Καμμένου ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει πλευρά και ότι «είναι οι πύραυλοι S-300 που προστατεύουν την Σούδα».
Ο ίδιος όμως της τόνισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ ειδικά για το θέμα του αγωγού Turkish Stream, για τον οποίο έχουν εκφράσει επιφυλάξεις οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τον αποκλείσει – αν και εκτίμησε ότι στα ενεργειακά θέματα υπάρχει ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ.
Σχετικά τέλος με την πρόταση δημιουργίας νατοϊκής αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο που παρουσίασε στην Ουάσιγκτον, η απάντηση που φαίνεται ότι έλαβε ήταν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος αντέτεινε ότι το αεροδρόμιο υπάρχει ήδη και αυτό που χρειάζεται μόνο είναι κτηριακές εγκαταστάσεις, στη δημιουργία των οποίων θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα με την πρώην ΜΟΜΑ. Όσο για το αν στην Κάρπαθο ή στη Σούδα προβλέπεται να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελληνική πηγή σημείωνε ότι δεν υπάρχει αμερικανικό αίτημα για μη επανδρωμένα, αλλά αν υπάρξει η κυβέρνηση θα το εξετάσει.