Κρις Σπύρου στην ΡΗΡ: Το Κυπριακό είναι θέμα της Ευρώπης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μια άλλη άποψη, μακριά από την επίσημη γραμμή του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, αλλά πειστική και ρεαλιστική, ότι, δηλαδή, το Κυπριακό «είναι θέμα της Ευρώπης» έδωσε, μιλώντας στην Panhellenic Post ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου.

Κρις Σπύρου και Τζο Μπάιντεν (δεξιά)  στον Λευκό Οίκο.

Κρις Σπύρου και Τζο Μπάιντεν (δεξιά) στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, ο κ. Σπύρου, π. Πολιτειακός Γερουσιαστής του Νιου Χαμσάιρ, πρόεδρος της Βουλής  και πρόεδρος των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντον το 1993 Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με αφορμή τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο John M. Koenig, που υποστήριξε ότι «εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής», και που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στην μεγαλόνησο την Τετάρτη, 27 Μαϊου 2015,  είπε στην ΡΗΡ: «Έχει δίκιο, ο Koenig. Δεν είναι πλέον θέμα Κατοχής το Κυπριακό. Είναι θέμα της Ευρώπης!»

«Η Ευρώπη, πρόσθεσε, καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του  από τα σύνορα της Ουκρανίας και δεν ζητά την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την <καρδιά> της Ευρώπης, που είναι η Κύπρος!».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την άποψη του Αμερικανού Πρέσβη, που κληθείς να σχολιάσει την παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών και δεκάδων χιλιάδων εποίκων στο νησί της Αφροδίτης, υποστήριξε ότι  «αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση των θεμάτων είναι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», ο Κρις Σπύρου θεωρεί ότι σήμερα τα τουρκικά στρατεύματα δεν βρίσκονται  στην Κύπρο, αλλά σε Ευρωπαϊκό έδαφος!

«Δεν είναι εισβολή και κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων σε κυπριακό έδαφος.  Τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ένα κομμάτι της Ευρώπης και δεν ντρέπονται οι Ευρωπαίοι που πρέπει να ξέρουν τι γίνεται και πρέπει να ντρέπεται ο Αμερικανός πρέσβης  που δεν ξέρει; Η Ευρώπη δεν ψήφισε ομόφωνα ότι  ολόκληρη η Κύπρος είναι μέλος της Ευρώπης και έχει μία ψήφο, όπως και όλα τα άλλα μέλη της; Μήπως έχουν εξευρωπαϊστεί τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και όχι το κράτος της Τουρκίας;».

Αναφερόμενος στην παρουσία των Τούρκων στρατιωτών και αποίκων στην Κύπρο ο κ. Σπύρου πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση, η Τουρκία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ικανοί να μας πουν ότι η Βόρειος Κύπρος είναι τουρκική βάση του νόμου της χρησικτησίας, όπως είπαν οι Σκοπιανοί για την ελληνική Μακεδονία!

«Να βρουν πολιτική λύση. Τα στρατεύματα της Τουρκίας τι ζητούν εκεί; Και γιατί φορούν ενδυμασίες ευρωπαϊκές και παπούτσια  αμερικάνικα; Επειδή είναι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ; Επομένως το ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να κατέχει ένα κομμάτι της Ευρώπης;» διερωτήθηκε ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός.

Και ο κ. Κρις Σπύρου κατέληξε: «Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τους Σερβοβόσνιους, τους Σέρβους στο Κόσσοβο και λιβανίζει τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα για 40 χρόνια! Υποκριτές!»