Ο Έλληνας της FIFA στα δίχτυα του FBI

οκ στον χώρο του ποδοσφαίρου έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, που κατηγορούνται για εκβιασμούς, δωροδοκίες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να βρίσκεται ο Έλληνας Κώστας Τάκας. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν είναι από τον Φεβρουάριο του 2014 ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.


Από τον Δεκέμβριο του 2010 είναι γενικός διευθυντής οικονομικών της εταιρείας Feigeda Electronic Technology Inc. Παράλληλα, κατέχει τη θέση του διευθυντή οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. της Sonnen Corp, ενώ είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Στο παρελθόν υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978.

Το FBI, σε συνεργασία με την αστυνομία της Ελβετίας, προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο ξενοδοχείο «Baur au Lac» της Ζυρίχης, το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA είναι οι:

Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Παραίτηθηκε το 2011, μετά από καταγγελίες για σκάνδαλα τη δεκαετία του ’80. Ήταν και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής).

Τζέφρι Γουέμπ (Πρόεδρος της Concacaf και αντιπρόεδρος της FIFA. Συνελήφθη από τις ελβετικές αρχές για λογαριασμό των ΗΠΑ. Ήταν μέσα στους 7 αξιωματούχος που ζήτησαν δημοσίευση της αναφοράς Γκαρσία για τις κατηγορίες διαφθοράς στην ανάθεση των Μουντιάλ 2018 και 2022).

Εουγένιο Φιγκερέδο
(Εκ των αντιπροέδρων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος της Commebol).

Εντουάρντο Λι (Εκλεγμένος στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Concacaf και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα).

Χούλιο Ρόχα (Υπεύθυνος ανάπτυξης της Ομοσπονδίας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νικαράγουα και της UNCAF).

Ραφαέλ Εσκιβέλ (Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Conmebol).

Χοσέ Μαρία Μαρίν (Πρώην πρόεδρος της Βραζιλιάνικής Ομοσπονδίας και μέλος της επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου).

Για ανάκριση και ο Λευκαρίτης

Στη λίστα των ατόμων που αναζητούνται από τις Αρχές της χώρας για να ανακριθούν, σύμφωνα με τον Guardian είναι και ο Μάριος Λευκαρίτης, ενώ σ΄αυτήν υπάρχουν όλα τα ονόματα των ατόμων που έχουν ψηφίσει στις εκλογές του 2010, στα οποία συμπεριλαμβάνονται εκείνα των αντιπροέδρων της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου: των Ίσα Χαγιάτου και Άνχελ Μαρία Βιγιάρ.


«Θα ανακριθεί και ο Μπλάτερ»

Από εκεί και πέρα και ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ πρόκειται να ανακριθεί από τις ελβετικές Αρχές για το σκάνδαλο διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

«Θεωρητικά και ανάλογα τα αποτελέσματα των ερευνών ο Ζεπ Μπλάτερ θα μπορούσε να αναζητηθεί για ανάκριση τις επόμενες εβδομάδες. Κάτι που μπορεί να συμβεί και με κάθε ένα άτομο το οποίο έχει συμμετάσχει στις σχετικές ψηφοφορίες», ήταν το σχόλιο του Αντρέ Μάρτ, o οποίος είναι εκπρόσωπος των ελβετικών Αρχών.

Όπως επισημαίνεται από τις ελβετικές αρχές ο πρόεδρος της FIFA είναι μόνιμος κάτοικος Ζυρίχης και δεδομένου ότι υπάρχει δηλωμένη η διεύθυνση της κατοικίας του, δεν συντρέχει λόγος να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπισθεί.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί του και εκείνος να βρεθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις της αστυνομίας για να ανακριθεί.

Εξετάζουν πιθανή εξαγορά από Ρωσία και Κατάρ για τα Μουντιάλ 2018 και 2022

Την ίδια ώρα, οι ελβετικές αρχές που πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά της FIFA στην Ζυρίχη ανακοίνωσαν ότι διεξάγεται έρευνα αναφορικά με την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και εκείνου του 2022 στο Κατάρ.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να ανακριθούν 10 άνθρωποι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Πιέζουν τον Μπλάτερ να παραιτηθεί

Όπως είναι φυσικό αρκετή είναι πίεση που υπάρχει για τον Ζεπ Μπλάτερ, τον οποίο μεταξύ άλλων και η ομοσπονδία της Σκωτίας τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Η UEFA μάλιστα ζήτησε να αναβληθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή, με τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας να τονίζει ότι παρά τα όσα συμβαίνουν θα διεξαχθούν κανονικά οι αρχαιρεσίες.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί και οι προεδρικές εκλογές της να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες», τόνισε ο  γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο στους εκπροσώπους του Τύπου.