Το Ίδρυμα Ωνάση θα χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή μαθητών σε Διεθνείς Ολυμπιάδες

Αθήνα

Ως απο Μηχανής Θεός το Ίδρυμα Ωνάση έθεσε εαυτόν στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας, ώστε να αναλάβει και να καλύψει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες συμμετοχής των ελληνικών ομάδων σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην καλύψει τις δαπάνες για τη συμμετοχή μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο γγ του υπουργείου με σχετικό έγγραφό του τους ενημέρωσε ότι: «Aδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες, λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο ενημέρωσε τους επιστημονικούς φορείς ότι θα υποστηρίξει κάθε αίτημα χορηγίας τους από τρίτους, καθώς αυτό δεν μπορεί πλέον να τους στηρίξει.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία «στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Η Μαθηματική Εταιρεία ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι η συμμετοχή και η κατάκτηση μεταλλίων σε αυτούς τους διαγωνισμούς «αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής σε προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού και ανεβάζουν το κύρος της χώρας».

Newsroom ΔΟΛ