Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μιλάνε για τη διαπραγμάτευση αλλά σε άλλες γλώσσες!

Την ημερομηνία (30 Ιουνίου) που λήγει η παράταση που είχαν δώσει οι δανειστές στην Ελλάδα και όχι την 5η Ιουνίου χαρακτήρισε ως ορόσημο ο υπουργός Οικονομκών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στον Bήμα FM, είπε πως μέχρι τότε η Ελλάδα και οι δανειστές θα έχουν δώσει τα χέρια, με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί συμφωνία-πακέτο.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι πολύ κοντά, ενώ μίλησε για μία ενιαία συμφωνία. «Θα είναι μία και καλή», είπε χαρακτηριστικά, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τόνισε πως στη συμφωνία με τους πιστωτές θα υπάρχουν μέσα:

  •     ασφαλιστικό
  •     εργασιακό
  •     αναδιάρθρωση του χρέους

Για τον ΦΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στον ΦΠΑ, είπε ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο. Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15%, συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι Θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13%-23% που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές – δεν θα πω περισσότερα, γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες», είπε, προσθέτοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ, χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί δεν το δέχονται».

Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις

Διέψευσε το τελεσίγραφο των εταίρων

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε το τελεσίγραφο που έστειλε το EWG στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως όλα όσα ακούγονται είναι διαρροές και συνέστησε μάλιστα στους δημοσιογράφους να μη δέχονται όσα ακούγονται και όσα γράφονται, ενώ είπε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο πως «δεν ήσασταν στο EWG».

Απαράδεκτος φόρος ο ΕΝΦΙΑ, θα καταργηθεί

«Με το πού θα κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί», είπε ο κ.Βαρουφάκης. Παράλληλα τον χαρακτήρισε απαράδεκτο φόρο, τον οποίο, όπως είπε «δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο» λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης». «Ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες».

Ανοιχτό το θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας στα «πράσινα» ΙΧ

Για τα τέλη κυκλοφορίας, η ενδεχόμενη αύξηση των οποίων προκάλεσε νευρική κρίση στοπυς ιδιοκτήτες, είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα» προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών εκατοστών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Φαρσοκωμωδία

Αλλαγή πολιτικής και συνεννόηση για να υπάρξει συμφωνία, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητά από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στους εταίρους, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση εμφανίζει τις δικές της θέσεις ως τελική συμφωνία και έτσι αποσταθεροποιεί συνεχώς και την οικονομία της Ελλάδας και τη διαπραγματευτική της θέση».

Κάνει, επίσης, λόγο για «υποτιθέμενη διαπραγμάτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως λέει, «ξεκίνησε ως έπος για να καταλήξει σε φαρσοκωμωδία», τονίζοντας τονίζει πως η επί της ουσίας διαπραγμάτευση άρχισε μόλις πριν λίγες μέρες, και κατηγορεί την κυβέρνηση πως είχε υπερτιμήσει την πολιτική διαπραγμάτευση, και πως έχασε χρόνο «με ανοησίες», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ πως σε όλες τις μεγάλες δυσκολίες που είχε περάσει η κυβέρνηση του ήταν απέναντι και θέτει και πάλι το θέμα της μεγάλης συνεννόησης για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. «Προτείνουμε τη μεγάλη συνεννόηση ώστε να αλλάξει πολιτική η χώρα. Μεγάλη συνεννόηση για να βγουν εκείνοι από τα ολοφάνερα αδιέξοδα τους, για να βγει η Ελλάδα από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει» τονίζει ο κ. Σαμαράς.