Ο επικεφαλής της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Μιχ. Κόκκινος στις εστίες Ελληνισμού της Ιταλίας Gr/It

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ρώμη, Παλέρμο, Μιλάνο, Τεργέστη, Βενετία, είναι οι σταθμοί μιας περιοδείας που ξεκινά σήμερα ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος, με αφορμή την έκθεση στη Νάπολη, «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια ιστορίας», που διοργανώνεται στο Μέγαρο Αρχείων του Κράτους.

Την Έκθεση αυτή διοργανώνουν η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), η Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ) και τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους,  με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νεαπόλεως και της Περιφέρειας Καμπανίας, της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, του Κρατικού Ωδείου San Pietro a Majella Νάπολης, του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών και της Εβραϊκής Κοινότητος Νάπολης, καθώς επίσης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανμίου Κρήτης.

Η Έκθεση (1 Ιουνίου / 30 Σεπτεμβρίου 2015) στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους (Piazzetta Grande Archivio, 5, 80138 Napoli) θα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, εν μέρει ανέκδοτο, σημαντικά βίντεο και πρόσφατα κειμήλια της Ομογένειας. Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την 5η Ιουνίου.Invito_web_r

Με έναυσμα την εκπροσώπηση του υπουργείου Εξωτερικών στα εγκαίνια της έκθεσης, από την ΓΓΑΕ οργανώθηκε μία ευρύτερη αποστολή στην Ιταλία η οποία σφραγίστηκε από την ελληνική παρουσία ανά τους αιώνες και διατηρεί μέχρι σήμερα ζωντανές νησίδες των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού.

“Με τη συμμετοχή μου αυτή (σ.σ. στα πολιτιστικά δρώμενα της  Νάπολη) αλλά και με τις επαφές μου μαζί σας”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκινος σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του προς την ομογένεια της Ιταλίας, “θέλω  να αποτίσω φόρο τιμής στις ιστορικές εστίες της διασποράς στην Ιταλία, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Πατρίδας για την εθνική προσφορά όλων εκείνων  που, μετά την πτώση της Πόλης, κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες μικρές Ελλάδες στις χώρες που τους υποδέχτηκαν και να προετοιμάσουν την αναγέννηση της Ελλάδος. Η ελληνική διασπορά είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε την ίδια την ιστορία της Ευρώπης. Οι εστίες των Ελλήνων όχι μόνο διέδωσαν την Ελληνική παιδεία αλλά και ευνόησαν πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των χωρών υποδοχής”.

Ο κ. Κόκκινος, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοτήτων, καθηγητές, φιλέλληνες και ιερείς των ελληνορθόδοξων ναών.

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Κόκκινος στη Ρώμη, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με τον σύμβουλο της ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Παλέρμο θα επισκεφθεί το Σικελικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Μιλάνο, το Ελληνικό Μορφωτικό Κέντρο στην Τεργέστη, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας με το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και το πλούσιο Αρχείο, ενώ στη Βενετία, θα επισκεφθεί το ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων και την εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου. Στη Βενετία, ο κ. Κόκκινος θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη κ.κ. Γεννάδιο.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ σχεδιάζει, αμέσως μετά την Ιταλία να επισκεφθεί και την παροικία στη Γερμανία κλείνοντας, έτσι, έναν πρώτο γύρο επαφών με την Ομογένεια, από της αναλήψεως των καθηκόντων του.

Με στοιχεία και από ΑΠΕ

I GRECI IN CAMPANIA: 500 ANNI DI STORIA, curata da Jannis Korinthios

Venerdì 5 giugno 2015 alle ore 10.00, nella sala Filangieri dell’Archivio di Stato di Napoli sarà inaugurata la mostra documentaria, iconografica e bibliografica I GRECIIN CAMPANIΑ Negli spazi del Chiostro del Platano, proprio nel cuore di Napoli, si propone per la prima volta la storia moderna dei greci di Napoli e della Campania, grazie ad una piena e proficua sinergia tra l’Archivio di Stato di Napoli, la Comunità Ellenica di Napoli e Campania, la Federazione delle Comunità e Confraternite Elleniche d’Italia e l’Archivio Privato Typaldos.

All’inaugurazione interverranno, Imma Ascione, direttrice dell’Archivio di Stato di Napoli, Michael Kokkinos, direttore generale del Segretariato Generale per i Greci all’Estero del Ministero degli Esteri della Repubblica Ellenica, Alexandros Tomasos, console onorario di Grecia, StefanoCaldoro, presidente della Regione Campania, Luigi de Magistris, sindaco di Napoli, Marco Galdi, presidente della Società Filellenica Italiana,Elsa Evangelista, direttore del conservatorio San Pietro a Majella, Pier luigi Campagnano, presidente della Comunità Ebraica di Napoli, Paul Kyprianou, presidente della Comunità Ellenica di Napoli e Campania e Jannis Korinthios, che presenterà la mostra, insieme con Sotiris Papadimitriou.

Questa Mostra è il primo evento sinergico di una serie di manifestazioni che sono già state programmate lungo il prossimo triennio per celebrare la presenza dei greci dal ‘500 ad oggi.

Questa mostra offre un contributo sostanzialmente inedito sulla diaspora dei greci. Si è privilegiato un allestimento che promuovesse la cultura condivisa e il rispetto della memoria storica cittadina.

La narrazione della storia della comunità prende le mosse proprio dalla costruzione della chiesa dei SS. Apostoli Pietro e Paolo nel 1518 da parte di Tommaso Asan Paleologo.

La mostra sarà aperta dal 5 giugno al 30 settembre il lunedì e il giovedì alle 9.30 e alle 11.30 con ingresso gratuito.

Visite guidate alla mostra su prenotazione: tel. 0815638256 e-mail: as-na@beniculturali.it

Il comitato organizzativo della Mostra è diretto da Jannis Korinthios, Rossana Spadaccini, Paul Kyprianou e Sotiris Papadimitriou con la collaborazione di Giovanna Caridei, Maria Maiorano, Giuseppina Raimo, Giuliana Ricciardi e Ferdinando Salemme.