Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 30 Μαΐου 2015

 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το θέμα των εγγυήσεων, οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μέσα από την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η σύγκρουση Αιγύπτου και Τουρκίας με αφορμή το Κυπριακό στη σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, η αύξηση του αριθμού των ανέργων, και οι επιδόσεις της Κύπρου στο κάπνισμα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Νέα τουρκική προσέγγιση για εγγυήσεις”, γράφει ότι αιφνιδίασε με χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταθέτοντας νέα προσέγγιση στο καυτό θέμα των εγγυήσεων, σύμφωνα με την οποία, ενόσω οι Τουρκοκύπριοι θέλουν, η Τουρκία θα είναι εκεί ως εγγυήτρια δύναμη. Γράφει, επίσης, ότι άφαντος παραμένει ο αραβικής καταγωγής ιδιοκτήτης της οικίας στους Αγίους Αναργύρους Λάρνακας, στην οποία εντοπίστηκαν οι ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, και στο μεταξύ η Αστυνομία εξετάζει κατά πόσο πίσω από την ανεύρεση των υλικών βρίσκονται τρομοκράτες. Επίσης, γράφει ότι η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους εξήγγειλε υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2018, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματός της.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “ `Οικοδομούν` λύση μέσα από τα ΜΟΕ”, γράφει ότι προϋποθέσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν το δυσχερές έργο της επί της ουσίας διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, επιχειρούν να διαμορφώσουν οι δύο πλευρές, μέσα από τη συμφωνία και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αναφέρεται, επίσης, σε ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο 15ο συνέδριο της ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, όπου είπε ότι θα ήταν εγκληματικό εάν, τη στιγμή που ανακάμπτει η οικονομία, επιστρέφαμε στις πρακτικές και νοοτροπίες που ευθύνονται για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις προσπάθειες για επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Επίσης, γράφει ότι το δρόμο της δικαιοσύνης έχουν πάρει οι ποινικές υποθέσεις που προέκυψαν από τη διερεύνηση των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή για στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Άγριος καβγάς για Κύπρο”, γράφει ότι η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ, εξελίχθηκε σε σύγκρουση Αιγύπτου και Τουρκίας, όταν στο προσκήνιο ήρθε το Κυπριακό για συζήτηση, με την Τουρκία να θέλει αναφορές σε “τουρκοκυπριακό κράτος”, με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν και πιο χλιαρά του Πακιστάν, και την Αίγυπτο να αντιδρά, έχοντας τη στήριξη και άλλων κρατών. Γράφει, επίσης, ότι τα εποχικά φρούτα και φθαρτά πωλούνται σε τιμές που τσούζουν, με την τιμή του καρπουζιού να είναι ίσως η πιο λογική. Επίσης, γράφει ότι μέλη της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να εισηγηθούν στους πιστούς να κλείνουν τ` αυτιά τους στα κηρύγματα του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, και δεν αποκλείεται να καταγραφούν συνοπτικά οι θέσεις της Εκκλησίας στα διάφορα ζητήματα που αυτός εγείρει κατά καιρούς.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αγκάθι η ανεργία”, γράφει ότι “η οικονομία όλο και επανεκκινά, αν πιστέψουμε τους κυβερνώντες”, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί και τα στοιχεία τούς διαψεύδουν, αφού οι άνεργοι το 2014 έφτασαν στις 69.547 άτομα, σε σύγκριση με 68.871 το 2013, και κατά τα άλλα η ανεργία έχει μειωθεί και λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Γράφει, επίσης, ότι επανεξελέγη τελικά στην προεδρία της FIFA ο Sepp Blatter, παρά τις εκ των υστέρων αποκαλύψεις του FBI για το σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς που ταλανίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Επίσης, γράφει ότι με αγορά υπηρεσιών αντί απόσπασης προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με το συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος στις Κεντρικές Φυλακές, προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για την εκδικητική απομάκρυνση των δύο δασκάλων, οι οποίοι συντόνιζαν με επιτυχία και κρατούσαν σε ψηλά επίπεδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Χάνεται η μάχη με το κάπνισμα”, γράφει ότι η Κύπρος μπορεί να μην πήρε ψηλή θέση στον πρόσφατο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όμως έχει πάρει την κορυφή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όπου το κάπνισμα έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια, με το ένα τρίτο ακόμη να καπνίζει, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου. Γράφει, επίσης, ότι η εταιρεία τερματικών σταθμών πετρελαίου VTTI με έδρα την Ολλανδία, της οποίας η αξίας €300 εκ. εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό εγκαινιάστηκε χθες, ενδιαφέρεται και για νέες επενδύσεις στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Rob Nijst. Επίσης, γράφει ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν χθες όταν ελαφρύ φορτηγό συγκρούστηκε με βαρύ φορτηγό στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού στη Λάρνακα.

 

ΚΥΠΕ