Λαζαρίδης: Ο Σαμαράς είναι η μεγάλη εφεδρεία για τον τόπο

Αθήνα

Μεγάλη εφεδρεία για τον τόπο χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο στενός τους συνεργάτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει ενεργός.«Είναι ο μόνος αρχηγός που έχασε εκλογές με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό με το οποίο κέρδισε τις εκλογές» είπε στον Σκάϊ και πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν πάει τη ΝΔ σε συνέδριο για να μη βάλει το κόμμα σε εσωστρέφεια».

Ο κ. Λαζαρίδης άσκησε, παράλληλα, κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη για τη δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ότι χωρίς συμφωνία, αυτό το Σαββατοκύριακο θα είχαμε έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, λέγοντας ότι «όταν είσαι έμπειρος πολιτικός δεν κάνεις τέτοια δήλωση».

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι οι μόνοι που θέτουν ζήτημα ηγεσίας είναι εκτός από την κ. Μπακογιάννη, οι κύριοι Δένδιας και Αντώναρος.

Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε: «Τι θέλετε, να αλλάξουμε τα ποσοστά μέσα σε τέσσερις μήνες ή θα είχαμε καλύτερα ποσοστά αν πηγαίναμε σε εκλογές με τους επίδοξους αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους;».

«Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και αφήσαμε πλεονάσματα» τόνισε ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε ότι «το mail Χαρδούβελη είχε μόνο ένα δύσκολο μέτρο, τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία».

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «αυτό που διατηρείται με τη μη μείωση των επικουρικών θα εξαφανιστεί από τις αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω ΦΠΑ».

«Τους είπα να μην χαϊδεύουν τα άκρα, να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν είπα ποτέ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι των άκρων. Είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακραίες θέσεις. Όταν υιοθετεί ακραίες θέσεις, έχει πρόβλημα» δήλωσε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Υποστήριξε πως «τη θεωρία των δύο άκρων της έχει υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» και διευκρίνισε ότι «ήθελα να εμποδίσω τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει λάδι στη φωτιά και να μαζέψει τους ακραίως, όπως και έκανε και δεν κάηκε η Αθήνα».

Πρόσθεσε: “Δεν θα μου κλείσει το στόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μου βάζουν λόγια στο στόμα που δεν είπα”.

Για τον ΕΝΦΙΑ: «Να τον αλλάξουν αν μπορούν. Το πρόγραμμά μας είχε αποτελέσματα με πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά, λόγω της ανάκαμψης. Ποιος θα πληρώσει τώρα που πήγαμε στην ύφεση και τα ελλείμματα. Ο λαός θα τα πληρώσει, όχι οι κακοί ξένοι».

Για τη διαπραγμάτευση: «Προσπαθήσαμε να την κλείσουμε με 980 εκατ. Μέτρα, που ήταν το μαιλ Χαρδούβελη. Αν τα δεχόμασταν όλα, θα είχε κλείσει η διαπραγμάτευση. Τώρα ζητάνε δεκαπλάσια. Το λένε και μερικοί δικοί τους που είναι σοβαροί, ότι έχασαν χρόνο. Ασχολούνται με νούμερα εδώ και 25 μέρες».

Για τη στάση της ΝΔ: «Δεν θέλουμε να πάνε χαμένοι οι κόποι μας. Δεν θέλω να τους φέρω σε δύσκολη θέση, όπως έκαναν σε εμάς και επειδή δεν είμαι σαν αυτούς. Λένε ψέματα, διαψεύδονται, μεγαλοστομίες, παίρνουν λόγια πίσω. Η διαπραγμάτευση τώρα προσπαθεί να γίνει. Δεν θέλω να τους πετροβολώ τώρα που τηγανίζονται».

Στο ερώτημα αν η ΝΔ ψηφίσει τη συμφωνία: «Δεν έχει έρθει ακόμα η συμφωνία. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που παρουσιάζονται. Δεν είναι εύκολο να καλυφθούν τα νούμερα. Το πρόβλημα είναι ποιος θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν μετά. Τώρα το μέτριο σενάριο για τον ΦΠΑ είναι θανατηφόρο. Εμείς το αποτρέψαμε. Την 20η Φεβρουαρίου δέχθηκαν διατύπωση από απειρία που είχαμε απορρίψει. Πάνε για πολύ χειρότερα από το μαιλ Χαρδούβελη. Δεν είχε μείωση μισθών και συντάξεων. Είχε αποφασιστεί αυτό από το 2012».

Για την ήττα στις εκλογές: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και φέραμε αποτελέσματα και πλεονάσματα. Μας ανέκοψαν στα 2,5 χρόνια. Προκάλεσαν μομφή ακόμα και στον Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Πρώτα λύσαμε το πρόβλημα να μη βγούμε από το ευρώ και να μη χρεοκοπήσουμε. Μετά είχαμε το φορολογικό και μειώσαμε φόρο πετρελαίου και αλληλεγγύης. Κάναμε και πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα».

Για την ηγεσία της ΝΔ: «Ο Σαμαράς πήρε τη ΝΔ από ήττα και την έφερε στη νίκη. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε διεθνώς. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖ δεν πάει καλά, η ΝΔ πρέπει να είναι έτοιμη, δεν μπορεί να είναι στην εσωστρέφεια. Aποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, είναι μεγάλη εφεδρεία και πρέπει να μείνει ενεργός».

Για τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, περί ελέγχου κεφαλαίων: «Δεν το σχολιάζω καθόλου. Mε στοιχειώδη πείρα, δεν το λες αυτό, δεν ξεφουρνίζεις κάτι τέτοιο».

Για τον ΕΝΦΙΑ και αν μετάνιωσε: «Εγώ τον διόρθωσα. Αυτό που είχε έρθει, δεν παιζόταν. Ο κόσμος μπόρεσε να τον πληρώσει. Φέτος θα ήταν 7% παρακάτω για όλους. Να δω τι υποκατάστατα μέτρα θα πάρουν αντί του ΕΝΦΙΑ. Αυτά που ζητούν για ΦΠΑ, είναι άλλος ένας ΕΝΦΙΑ».

Για το συνέδριο που ζητούν στελέχη της ΝΔ: «Δεν θέλει να βάλει τη ΝΔ σε εσωστρέφεια την ώρα που η χώρα έχει πρόβλημα».