Η αυστραλιανή Κυβέρνηση κόβει πόρους από σχολεία νεομεταναστών

Οι Πολιτείες της Αυστραλίας κινδυνεύουν να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν τη βασική ανάγκη των σχολείων τους που είναι υψηλό επίπεδο παιδείας σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το κοινωνικο-οικονομικό τους υπόβαθρο, μετά την άρνηση Άμποτ να χρηματοδοτήσει τα δύο τελευταία από τα έξι έτη συμφωνίας που είχαν συνάψει επί κυβέρνησης Γκίλαρντ. Ανάμεσα στα σχολεία που αναμένεται να πλήξει το μέτρο είναι και τα Σχολεία των νέων – μεταναστών, στα οποία πηγαίνουν και πολλά ελληνόπουλα οι οικογένειες των οποίων λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε μέτρα εξοικονόμησης $80 δις από περικοπές στην παιδεία και την υγεία, από τα οποία τα $30 δις θα κοπούν απευθείας από τα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας της Βικτώριας, James Merlino, εκτιμά ότι “θα δούμε σχολεία σ’ όλη την Πολιτεία, κρατικά και ιδιωτικά να οπισθοδρομούν. Οι περικοπές μεταφράζονται σε 8.000 εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Βικτώριας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη παιδεία σ’ αυτήν τη χώρα, θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα των μειονεκτούντων ομάδων της κοινωνίας μας”.

Η κυβέρνηση Άμποτ έχει “κόψει” δύο χρόνια από το συμβόλαιο Gonski, διάρκειας έξι χρόνων που είχε συνάψει η κυβέρνηση Γκίλλαρντ με τις πολιτείες.

Η υπουργός Παιδείας Νότιας Αυστραλίας, Susan Close, δήλωσε ότι η Πολιτεία της θα χάσει $335 εκ. με τις αλλαγές του Άμποτ. “Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τα προγράμματα για ανάγνωση και αριθμητική στα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά σχολεία της πολιτείας”, τόνισε η υπουργός.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Παιδείας, Christopher Pyne, εκτιμά ότι “παρ’ ότι οι επιχορηγήσεις στα σχολεία έχουν αυξηθεί κατά 40% την τελευταία δεκαετία, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Αντίθετα, έχουν σημειώσει κατολίσθηση. Γεγονός που σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα, σίγουρα από μόνα τους δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ποιοτική παιδεία”.

Η ουσία, εντούτοις, φαίνεται να βρίσκεται στη δήλωση της προέδρου του Αυστραλιανού Συνδικάτου Παιδείας, Correna Haythorpe, η οποία υπενθύμισε ότι η συμφωνία Gonski ήταν ευνοϊκή για τους μειονεκτούντες μαθητές, όπως είναι οι ανάπηροι, οι νεομετανάστες και οι γηγενείς.