Το θρίλερ συνεχίζεται και μετά την πενταμερή στο Βερολίνο

Βρυξέλλες

Στο πιο κρίσιμο σημείο της βρίσκεται η διαπραγμάτευση, καθώς, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα με συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοίμαζαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.

Ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συνάντηση δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις με τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων να συνεχίζουν να υφίστανται.

Παρ’όλα αυτά δεν αποκλείεται όλες οι πλευρές να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και να έρθουν στο φως περισσότερες πληροφορίες την Τρίτη.

Παράλλλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν εκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας. Aπών ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, κάτι που καταδεικνύει και την πιο… πολιτική τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

Κοινοτικές πηγές, πάντως, σχολίζαν με νόημα ότι «Επιτέλους τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ».

Μύλος με τα προσχέδια

Πληροφορίες έκαναν λόγο πως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν. Από την Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ μέσω social media ανέφεραν ότι στη μίνι Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν επίσης δεν επιβεβαιώνονται.

πηγή:iefimerida.gr