ΩΡΑ 1:56- Τσίπρας: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Λίγο πριν από τις 2 το πρωί, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από συζητήσεις πέντε ωρών με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες. “Υπάρχει διάθεση από την Κομισσιόν να καταλήξουμε”, είπε ο κ. Τσίπρας εξυπονοώντας  ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή των “θεσμών”.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός μίλησε για  εποικοδομητική συνάντηση  σε δηλώσεις του μετά το  ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Όπως είπε οι θέσεις της Κομισιόν είναι πιο κοντά σε αυτές της Ελλάδας, και συνέχισε τονίζοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ρεαλιστικό.

Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την ελληνική πλευρά, ενώ σημείωσε πως στο τραπέζι δεν υπάρχει πρόταση take it or leave it.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συζητήσει θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ σημείωσε πως υπάρχει η διάθεση για συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. λίγες ώρες μετά την συνάντηση των “πέντε” στο Βερολίνο,  προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, προκειμένου σήμερα να τερματισθεί η τακτική των “τελεσιγράφων” και να επιδιωχθεί (του χρόνου μη αρκούντως πλέον) η “μεγάλη προσέγγιση” στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Η πρόσκληση καθεαυτή, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν συνιστά προμήνυμα “προσέγγισης” ή “αλλαγής” στάσεως από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πολύ περισσότερο δεν προδικάζει “υποχωρήσεις” και “παραχωρήσεις”. Αποτελεί ένα φυσιολογικό βήμα διαπραγμάτευσης μπροστά στα εμπόδια που έχουν ορθωθεί από την ελληνική πλευρά και στα ζητούμενα των “θεσμών”.  Μένει, έλεγαν, να κάνει και η ελληνική πλευρά τα αναγκαία βήματα ώστε να επιτευχθεί η “προσέγγιση” η οποία, πάντως δεν μπορεί να είναι “στα μισά”, αλλά θα εμπεριέχει την ικανοποίηση των βασικών θέσεων των εταίρων.

Οι θέσεις αυτές βρίσκονται μακριά από όσα βλέπουν ως σενάρια το φως της δημοσιότητας. Κεντρικός άξονας είναι η δημοσιονομική προσαρμογή η δε εξειδίκευση των μέτρων θα αφορά τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με το Reuters,  οι διεθνείς πιστωτές έχουν καταλήξει στις βασικές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, το κείμενο «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων».

Στο τραπέζι, όμως,  θα κατατεθεί και η εσχάτως κατατεθείσα  πολυσέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αλλά και οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τους πέντε ηγέτες στη σύσκεψη του Βερολίνου.  Παράλληλα, καθώς τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια στενεύουν,  θα διεξάγεται και η συνεδρίαση του EuroWorking group.

Για τις πολιτικές θέσεις των “πέντε”, πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούσαν ότι θα πρέπει να αναμένεται τηλεφωνική, τουλάχιστον, ενημέρωση του Πρωθυπουργού από τους ίδιους τους συνομιλητές εντός της ημέρας και, πάντως, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Γιούγκερ που είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης.

Αναφορικά με τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά σήμερα κείμενο συμφωνίας ή οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε ρήξη, ο έμπειρος στα δημοσιονομικά ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου έλεγε στην Panhellenic Post: “Υποθέτω θα κάνουνε μία προσωρινή συμφωνία να περάσουν μέχρι να φθάσουν στις 30 Ιουνίου και μετά θα ξεκινήσουν τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα για την Ελλάδα, εάν δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές με ευνοΪκά επιτόκια. Εάν χρειασθεί τρίτο πακέτο στήριξης από τους <τρεις μέγιστους φωστήρες> τότε θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις”.

Πάντως, από πλευράς κυβέρνησης εκείνο που επιχειρείται είναι να επιτύχει μία συνολική συμφωνία. Δεν θέλει να κλείσουν τούτη που υπάρχει. Διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με  υιοθέτηση από μέρους της των Μνημονίων.  Επομένως θέλει  να κλείσουν τούτη τη συμφωνία (20 Φεβρουαρίου) βάζοντας μέσα ταυτόχρονα και την  άλλη, την επόμενη και, μάλιστα, χωρίς υφεσιακά μέτρα κάτι που εκτιμάται ως πολύ δύσκολο.

Όπως δήλωσε στην ΡΗΡ ο κ. Σπύρου: “Φοβάμαι ότι  δεν έχουν καταλάβει  τι είναι το  ουσιαστικό πρόβλημα. Το ΔΝΤ πρέπει να κλείσει, να τελειώσει τη συμφωνία που υπάρχει. Και αυτό σημαίνει τέλος της τωρινής  αξιολόγησης. Πρέπει να κλείσουν τα βιβλία εσόδων-εξόδων για το τρέχον πρόγραμμα που λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τι ρόλο θα παίξει ο καθένας από τους τρεις <μέγιστους φωστήρες> (τους θεσμούς) στην επόμενη φάση της ελληνικής δημοσιονομικής συμπληρωματικής ενίσχυσης, είναι θέμα που θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των βιβλίων της σημερινής συμφωνίας, η οποία περιέχεται στο συμφωνητικό της 20ης Φεβρουαρίου 2015,  μεταξύ της Ελλάδας και των <φωστήρων>”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του In.gr, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να έχει έλθει το κείμενο της πρότασης συμφωνίας των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που θα παρουσιασθεί σήμερα το απόγευμα στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Το σχετικό κείμενο που αποτελεί τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή και να κυρωθεί από τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης, ώστε να λάβει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση η Ελλάδα, προβλέπει παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό, αλλά και πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ 1% του ΑΕΠ.