Αρχική συμφωνία για πρόωρες εκλογές «εκτόνωσης» στην ΠΓΔΜ

Σκόπια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων στην ΠΓΔΜ ώστε να συμφωνήσουν, προκαταρκτικά, στη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε μία προσπάθεια εξόδου από την επικίνδυνη πολιτική κρίση στα Σκόπια.

Η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι να στηθούν οι κάλπες το αργότερο τον Απρίλιο του 2016.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε την συμφωνία που έκλεισε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφκι, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζοράν Ζάεβ και οι αρχηγοί των δύο αλβανικών κομμάτων στη χώρα πλαισίωναν τον ευρωπαίο διαμεσολαβητή κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«Συμφωνήθηκε ότι μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά είναι σημαντικό να η χώρα να προετοιμαστεί, όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, τις λίστες ψηφοφόρων, το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο Χαν.

Το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου θα καθοριστεί στις συναντήσεις που θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα (στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες), οπότε και θα κλείσει οριστικά η συμφωνία.

Η νέα κυβέρνηση Γκρούεφκσι είχε προκύψει στις εκλογές του περυσινού Απριλίου, οπότε οι επόμενες κάλπες θα είναι πρόωρες κατά δύο χρόνια. Η αντιπολίτευση του Ζάεβ έχει μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Η πολιτική κρίση πήρε φωτιά με την υπόθεση των παρακολούθησεων για την οποία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση: Η αντιπολίτευση έχει δημοσιεύσει ηχογραφήσεις που φέρονται να δείχνουν πως η κυβέρνηση κατέγραφε χιλιάδες αξιωματούχους και πολίτες. Η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι απορρίπτει τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας στον Ζάεβ συνωμοσία για την ανατροπή του.

Στην ήδη εύφλεκτη κατάσταση είχε προστεθεί το αιματηρό διήμερο στο Κουμάνοβο, που είχε επανεφέρει το άρωμα εθνοτικών εντάσεων στην χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press