Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 4 Ιουνίου 2015

 Οι χθεσινές εξελίξεις και το θρίλερ που διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές της, το σχέδιο της Κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας, η συνάντηση του Εσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης σε σχέση με το αποχετευτικό Λευκωσίας και Λάρνακας, η αποκοπή δημοσίων βοηθημάτων και οι αναφορές για τα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας στη συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο ΚΥΠΕ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.


Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πώς προστατεύεται η κύρια κατοικία”, γράφει ότι δικαίωμα στο σχέδιο προστασίας που ενέκρινε το Υπουργικό έχουν όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια κατοικία και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη επίσης την κύρια κατοικία. Αλλού, γράφει ότι μετά τις χθεσινές επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες και την τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Ολάντ, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για τελική συμφωνία στη διαπραγμάτευση. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τη συνέντευξη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στο ΚΥΠΕ και στην αναφορά του ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε παράδειγμα προς μίμηση.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σκηνικό λύσης στήνει ο Άιντα στην ΕΕ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο καλλιεργεί κλίμα ευφορίας σε σχέση με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην ΕΕ, καθώς συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλού, γράφει για τη μεγάλη χθεσινή νύκτα για την Ελλάδα καθώς και για την κορύφωση του πολιτικού θρίλερ της διαπραγμάτευσης που διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι πάνω από 25 δις δολάρια εκτιμάται πως θα είναι το κόστος της λύσης του Κυπριακού.

Ο “Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “15 ύποπτοι σε αποχετευτικά”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι η αντίστροφη μέτρηση για συλλήψεις εμπλεκομένων σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης των αποχετευτικών συστημάτων Λευκωσίας και Λάρνακας έχει ήδη αρχίσει με τη λήψη καταθέσεων από τους ανακριτές ύστερα από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό, για επίτευξη του στόχου που έθεσε η Τρόικα για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2016, θα πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 748 υπάλληλοι. Αλλού, γράφει για το σχέδιο του Υπουργού Υγείας για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, και παραθέτει στοιχεία για το πώς θα υλοποιηθεί.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ψαλίδισαν αυθαίρετα τα βοηθήματα”, γράφει ότι αυθαίρετα και χωρίς διερεύνηση κόπηκαν τα δημόσια βοηθήματα από 1.200 λήπτες, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης στους δικαιούχους. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ξεκινά σήμερα το 22ο Τακτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ με το κόμμα να φιλοδοξεί μέσα από αυτό να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πάρα πολύ μακριά με αγώνες και αέναη δράση για τον πολίτη. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Άιντα συμφωνούν ότι υπάρχει ελπίδα για λύση, αλλά επίσης ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο “Το σχέδιο της Τράπεζας στοχεύει σε τράπεζες και λιμάνια”, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατέθεσε χθες το πρώτο της επίσημο σχέδιο ενεργειών για την Κύπρο, στο οποίο σημειώνεται ότι η  προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί στην αποκατάσταση των τραπεζών, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε υποδομές κλειδιά όπως τα λιμάνια. Αλλού, γράφει ότι ελληνικό δικαστήριο διέταξε χθες την υπό όρους απελευθέρωση του πρώην Υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη με την οικογένεια του όμως να δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει την εγγύηση ύψους 700 χιλιάδων ευρώ. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι οι Τραχωνίτες ζητούν από την Αρχιεπισκοπή την επιστροφή των 450 χιλιάδων ευρώ.

 

ΚΥΠΕ