Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή

Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για το πού βρίσκεται μέχρι στιθγμής η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους. Διεξάγεται αυτή την ώρα στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

———————————————————————————————————————————————————————————————-

Η κυβέρνηση ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την πρόθεσή της να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης το απόγευμα της Παρασκευής. Αν και το αρχικό αίτημα ήταν για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, τελικά επελέγη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία αυτή περιγράφεται στον Κανονισμό της Βουλής ως η μικρότερη διαδικασία ενημέρωσης από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως». Το αίτημα διατυπώνεται στον εκάστοτε Πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους Προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Aντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον. Η γνωστοποίηση του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο του Σώματος συμπίπτει χρονικά με το περιθώριο που θέτει ο κανονισμός.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια αρχική τοποθέτηση 10 λεπτών, στην οποία θα απαντήσουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, με 5λεπτες τοποθετήσεις. Κατόπιν θα δευτερολογήσει ο πρωθυπουργός επίσης για πέντε λεπτά. Ακολούθως, οι πολιτικοί αρχηγοί δευτερολογούν για τρία λεπτά και τη συζήτηση κλείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του για πέντε λεπτά της ώρας.

Όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενη ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία, τα χρονικά όρια για τις τοποθετήσεις δεν αναμένεται να τηρηθούν αυστηρά. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτρέψει αγορεύσεις που διήρκεσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά.

Τα μεσάνυχτα σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η πρόταση που του παρουσιάστηκε εμπεριείχε μέτρα τα οποία ουδέποτε είχαν συζητηθεί στο Brussels Group.