Βραδιά της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Φιλιππούπολης

Velichka Simonova-Grozdeva

Εκπαιδευτικός Νεοελληνικής Γλώσσας

Τμήμα Νεοελληνικών ΣπουδώνΕλληνική Γλώσσα,

Πανεπιστήμιο Φιλιππούπολης

Η θεατρική παράσταση των φοιτητών κάθε χρόνο είναι το πολυαναμενόμενο μέρος της Βραδιάς της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Φιλιππούπολης και αποτελεί αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών. Από την καθιέρωση των Νεοελληνικών Σπουδών το 2002 έως σήμερα παρουσιάστηκαν επί σκηνής τα έργα «Κοκκινοσκουφίτσα … αλά ελληνικά», «Ελλάδα έχεις ταλέντο», «Κηφισοφών», «Ο Ρωμιός και η Ιουλία», οι «Εκκλησιάζουσες» κ.ά.

DSCN0071

Οι φοιτητές πολύ επιτυχώς υποδύονται τους αντίστοιχους ρόλους, κατασκευάζουν μόνοι τους τα σκηνικά, ράβουν τα κοστούμια, σκηνοθετούν. Οι παραστάσεις πάντοτε δίνονται σε ελληνική γλώσσα, ενώ για την κωμωδία του Αριστοφάνη για πρώτη φορά συντάχθηκαν και υπότιτλοι στη βουλγαρική γλώσσα ώστε να βοηθηθούν οι θεατές που δεν ήξεραν τα ελληνικά.

Όσον αφορά τις πρόβες του μονόπρακτου του Δημήτρη Ψαθά, «Κηφισοφών», με το οποίο ο ερασιτεχνικός θίασος της ειδικότητας Βαλκανολογίας συμμετείχε πρόσφατα στην 11η Διεθνή πανεπιστημιάδα θεάτρου στις Σέρρες, είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες γίνονταν μέσω του Skype. Οι μισοί ηθοποιοί βρίσκονταν στο Plovdiv (Φιλιππούπολη) Βoυλγαρίας και οι υπόλοιποι στη Θεσσαλονίκη Ελλάδας για σπουδές στο Α.Π.Θ.

Η θεατρική αυτή προσπάθεια και ο ενθουσιασμός των καθηγητών και των φοιτητών του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Plovdiv University αποσκοπεί στο να αποδείξει ότι η αποτελεσματική εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας και η δυναμική προσέγγιση στον ξένο πολιτισμό πραγματοποιούνται ποικιλοτρόπως, τόσο εντός, όσο και εκτός των αιθουσών διδασκαλίας.