Ολοκληρώνεται η περιοδεία Κόκκινου στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στην Ιταλία

Δύο βήματα από τη φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου, στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας, βρίσκεται το κανάλι των Ελλήνων (Ponte dei Greci), που οριοθετεί την ομώνυμη νησίδα (Campo dei Greci).

Σε αυτήν την ιστορική νησίδα του Ελληνισμού, υποδέχθηκε η Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και τον Eπικεφαλής της κ. Μιχάλη Κόκκινο. Παρόντες και οι Φιλέλληνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Κοινότητας, να δηλώνουν την  αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Μεγάλη η πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά της Αδελφότητας, την οποία υποσχόμαστε να συνεχίσουμε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας», δήλωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής παροικίας, ευχαριστώντας την Ελληνική Αντιπροσωπεία για την παρουσία της, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην ιστορική πόλη και στην ομώνυμη Κοινότητα.

«Συνεχίστε τη μάχη που δίνετε με την ίδια αγωνιστικότητα, τον ίδιο πατριωτισμό, την ίδια αγάπη για την Ελλάδα, βάζοντας ως προμετωπίδα τον πολιτισμό όπως ήδη κάνετε», ζήτησε ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, λαμβάνοντας την σχετική διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες για μία ζωηρή παρουσία, θα συνεχισθούν με μεγαλύτερη ένταση.

Στη διάρκεια της συνάντησής της με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ.κ. Γεννάδιο, η Ελληνική Αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί το Θεάρεστο ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Διαπιστώθηκε δε, η ισχυρή και υπολογίσιμη παρουσία της Ιεράς Μητροπόλεως στη γειτονική Ιταλία, η οποία κρατά την Ορθοδοξία, ενώνει πολιτισμούς, προβάλλει την Ελλάδα, το οικουμενικό πνεύμα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Τόσο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γεννάδιος, όσο και ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος συμφώνησαν ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί, ευχόμενοι ότι το μήνυμα θα γίνει σύντομα συνείδηση στην Ευρώπη.

Η ΕΚΘΕΣΗ Οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ – 500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στη Νάπολη, με τα εγκαίνια της Έκθεσης «Οι Έλληνες στην Καμπανία-500 Χρόνια Ιστορίας», στο Μέγαρο των Αρχείων του Κράτους, ολοκληρώθηκε η περιοδεία στην Ιταλία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, με την παρουσία του Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινου και στελεχών ΥΠΕΞ και ΓΓΑΕ.

Η Έκθεση, η οποία θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, περιλαμβάνει αρχειακό υλικό από το 1500 μέχρι σήμερα, εν μέρει ανέκδοτο, σημαντικά βίντεο και πρόσφατα κειμήλια της Ομογένειας, αναδεικνύοντας  την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή της Καμπανίας μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φωτίζοντας μια σημαντική σελίδα στη διαχρονική πορεία του Ελληνικού πνεύματος μέσα στην Ευρώπη.

ΚΚΚ

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχ. Κόκκινος εγκαινιάζει την Έκθεση. Δίπλα του διακρίνεται η Διευθύντρια  του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης Imma Ascione.

Η Έκθεση, όπως και η Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα της 26ης Ιουνίου 2015 στο Μέγαρο του Δήμου της Νάπολης, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί, αναγνωρισμένου κύρους ερευνητές, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νάπολης και της Περιφέρειας Καμπανίας .

Στην ομιλία του, ο κ. Μιχάλης Κόκκινος, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παρουσία των Ελλήνων στην Καμπανία αριθμεί πολλούς αιώνες, ενώ με  τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται ένα πολιτικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη: «Η παρουσία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Έκθεση, συμβολίζει και την προτεραιότητα την οποία δίνει η Ελληνική κυβέρνηση στη συμμετοχή του Ελληνισμού στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.

Οι λαοί που έζησαν σε αυτήν την γωνιά της Γης, που ονομάζεται Καμπανία, και οι οποίοι για τόσα χρόνια ανέπτυξαν δύο από τους πιο παλαιούς πολιτισμούς της Ευρώπης, σήμερα βρίσκονται σε δεινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση, λόγω του στρεβλού οικονομικού συστήματος που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη».

Ο κ. Κόκκινος καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Ευρώπη, όχι μόνο οφείλει να επιστρέψει στον Ουμανισμό, αλλά, και με μοναδικά όπλα την πνευματικότητα και τον πολιτισμό, να φθάσει  ξανά στην Αναγέννηση των λαών.

Εκτός του κ. Κόκκινου, χαιρετισμό απηύθυναν και Ιταλοί διακεκριμένοι, όπως η κα Imma Ascione, Διευθύντρια των Ιταλικών Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Νάπολη, η κα Elsa Evangelista, Διευθύντρια του ιστορικού Κρατικού Ωδείου της πόλης, ο κ. Pier Luigi Campagnano, Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Νάπολης και ο κ. Gaetano Daniele, Αντιδήμαρχος επί των πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου της Νάπολης.

Ο κ. Gaetano Daniele, αναγνωρίζοντας την διαχρονική σημασία της Ελληνικής παρουσίας στη Νάπολη, ανακοίνωσε την επαναφορά της ονομασίας «Via dei Greci» στο δρόμο έξω από την Ελληνορθόδοξη εκκλησία της πόλης, ο οποίος είχε την ονομασία αυτή και στο παρελθόν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Gaetano Daniele, συμφώνησε με την Ελληνική θέση ότι η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των λαών της Ευρώπης και  ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν την αλληλεγγύη και τον ουμανισμό για να μην αφανίσουν τους λαούς τους.

Ο πρωτεργάτης της Έκθεσης και της Ημερίδας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «Η Ελλάδα επινόησε την ομορφιά και χάρισε πολιτιστικές ρίζες στην Ευρώπη. Ακόμα και σήμερα που ζούμε δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα έχει το χρέος να δείξει και πάλι το δρόμο της ομορφιάς, αλλά και νέες προοπτικές ανάπτυξης όπως και νέους ορίζοντες ευημερίας στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την αναγνώριση από την UNESCO της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και ευχαρίστησε την Προεδρεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Ελληνική Κυβέρνηση, την Βουλή των Ελλήνων, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά και την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Τέλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στη Νάπολη, η Ελληνική Αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Φιλέλληνα και λάτρη της Ελλάδας Δήμαρχο της πόλης Cava dei Tirreni κ. Marco Galdi, εκφράζοντας τις ευχαριστίες για την έμπρακτη υποστήριξή του προς τον Ελληνικό λαό. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ειλικρινή φιλία και αλληλοϋποστήριξη, δίνοντας το παράδειγμα σε μία Ευρώπη, που δοκιμάζεται από τις λογικές της λιτότητας και ανταγωνισμού.

 Η Έκθεση διοργανώθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας,  τα «Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους», την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, το Κρατικό Ωδείο της Νάπολης San Pietro a Majella, το Μανιατάκειο Ίδρυμα Κορώνης, το Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Σπουδών και την Εβραϊκή Κοινότητα Νεαπόλεως, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, του Δήμου της Νάπολης και της Περιφέρειας Καμπανίας.

VIDEO

 

http://www.julienews.it/filmato/i-greci-a-napoli-500-anni-di-storia/3_352602.html