6μηνη μαθητεία σε άνεργους νέους από την Ελλάδα προσφέρουν 18 εταιρίες της Αυστραλίας

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ
neoskosmos.com

Σανίδα σωτηρίας προσφέρει η Αυστραλία στην Ελλάδα, καθώς

Eπικεφαλής του "Hellenic Initiative" Αυστραλίας είναι ο κ. Νικόλαος Πάπας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας του Σίδνεϊ.

Eπικεφαλής του “Hellenic Initiative” Αυστραλίας είναι ο κ. Νικόλαος Πάπας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας του Σίδνεϊ.

προσφέρουν αποκλειστικά προγράμματα εξάμηνης μαθητείας σε άνεργους νέους από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν παρουσιάστηκε επισήμως στην Μελβούρνη το Αυστραλιανό Παράρτημα του φιλανθρωπικού Οργανισμού “Ελληνική Πρωτοβουλία” (The Hellenic Initiative – THI). Στόχος του Αυστραλιανού Παραρτήματος του ΤΗΙ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νικόλαος Πάπας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας του Σίδνεϊ, είναι η δημιουργία δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων της Αυστραλίας, καθώς και η προσφορά σε άνεργους πτυχιούχους της ευκαιρίας να αποκτήσουν ένα προβάδισμα στην κατεστραμμένη αγορά εργασίας της Ελλάδας.

Βασικός άξονας της πρωτοβουλίας είναι η εκπόνηση εξάμηνων προγραμμάτων αμοιβόμενης μαθητείας σε μια σειρά αυστραλιανών επιχειρήσεων που καλύπτουν ένα εύρος τομέων, από οικονομικές και νομικές υπηρεσίες, μέχρι τον ιατρικό κλάδο και τις τέχνες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου (ANZ, National Australia Bank, Bank of Sydney), όπως φυσικά και επιχειρήσεις Ελληνο-Αυστραλιανών συμφερόντων, όπως η επενδυτική εταιρία Findex Group, οι διανομείς προϊόντων αλιείας Kailis Bros, και η φαρμακευτική εταιρία Eris Pharmaceuticals, αλλά και το Hellenic Museum, το οποίο θα προσφέρει πρόγραμμα μαθητείας για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τον κόσμο της επιμέλειας εκθέσεων. Ιδρυτικό μέλος του Αυστραλιανού ΤΗΙ, ο κ. Νίκος Μυλωνάς, δήλωσε υπερήφανος που το Ελληνο-Αυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry – HACCI), του οποίου είναι πρόεδρος, συνδράμει στην αποστολή του Αυστραλιανού ΤΗΙ: “Υπάρχουν απίστευτες δυνατότητας συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς και θα δουλέψουμε σκληρά για να βρουμε τρόπους με τους οποίους οι Ελληνο-Αυστραλιανές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βοηθήσουν το ΤΗΙ και κατά συνέπεια, την Ελλάδα” δήλωσε.

“ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ”

Η “Ελληνική Πρωτοβουλία” ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2012 από τον εκ Darwin ορμώμενο Ανδρέα Λιβέρη, πρόεδρο της Dow Chemical Company, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκδήλωση μέσω βίντεοκλήσης από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. “Είτε προσφέροντας κρίσιμη βοήθεια, είτε προωθώντας υποσχόμενους επιχειρηματίες στην Ελλάδα ή καλοσωρίζοντας νέους Έλληνες εδώ στις επιχειρήσεις μας, έχουμε αποδείξει ότι η διασπορά είναι ισχυρή δύναμη”, δήλωσε. Στόχος του οργανισμού ήταν να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελλάδας, μέσω παροχής βοήθειας αντιμετώπισης της κρίσης, ευκαιριών επιχειρηματικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, έχουν εκπονηθεί 60 προγράμματα μαθητείας από Έλληνες επιχειρηματίες, το 75% των οποίων έχουν ως αποτέλεσμα την προσφορά εργασίας προς τους συμμετέχοντες. Ήδη, τα γραφεία του ΤΗΙ στην Αθήνα έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες αιτήσεις συμμετοχής.

“Ακόμη ξύνουμε την επιφάνεια”, δήλωσε στον Νέο Κόσμο ο κ. Πάπας. “Αυτό μπορεί να φτάσει σε μεγάλο βάθος. Έρχονται εδώ, εργάζονται εδώ, αποκτούν τεχνογνωσία, ενισχύουν το βιογραφικό τους και επιστρέφουν στην Ελλάδα οπλισμένοι με εμπειρία”.

Ο κ. Πάπας δήλωσε πως , ενώ οι Αυστραλιανές επιχειρήσεις έχουν επιτύχει σε τοπικό επίπεδο, το να γίνουν μέρος του ΤΗΙ μπορεί να τις βοηθήσει να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στην Ελλάδα και να τους δώσει την ευκαιρία να κάνουν ένα άνοιγμα στις διεθνείς αγορές.

Την παράσταση στην βραδιά έκλεψε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και συνιδρυτής του ΤΗΙ, Γιώργος Στάμας, ο οποίος εξήρε την σημασία του φιλότιμου και της φιλανθρωπίας για την διασπορά, τονίζοντας ότι η κοινή κληρονομιά μπορεί να μας φέρει κοντά σε ώρα ανάγκης και ανακοίνωσε ότι το Αμερικανικό τμήμα του ΤΗΙ θα συνεισφέρει στο Αυστραλιανό 50 χιλιάδες δολάρια ως ποσό εκκίνησης. Στην διάρκεια του δείπνου, στο δείπνο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες εξέχοντα μέλη της Ελληνοαυστραλιανής παροικίας, καταβάλλοντας $300 έκαστος για την συμμετοχή, μία σειρά επιχειρήσεων συνεισέφεραν με δωρεές 10 χιλιάδων δολαρίων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης κρίσης και επιχειρηματικών επενδύσεων του ΤΗΙ.

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:

ANZ

Bank of Sydney

Cox Howlett Architects (Perth)

Decmil Group Ltd (Perth)

Directed Australia (Melbourne)

Eris Pharmaceuticals (Melbourne)

Findex Group (Melbourne)

Fluor Corporation

Greek Media Group (Melbourne)

Hellenic Club/Alpha restaurant (Sydney)

Hellenic Museum (Melbourne)

Hickory, building and construction (Melbourne)

Kailis Bros (Melbourne)

Merit Partners Charted Accountants (Darwin)

Moray & Agnew Lawyers (Melbourne)

National Australia Bank

RSM Bird Cameron Chartered Accountants (Perth)

William Buck Chartered Accountants & Advisors (Sydney)